Erken yaşta baba olanlarda büyük risk

Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırmasına göre, erken baba olanların orta yaşta çeşitli sağlık sorunları nedeni ile ölüm riskinin daha fazla olabileceği belirlendi.  Araştırmaya 30 binden fazla erkek katıldı. Katılımcıları

Erken yaşta baba olanlarda büyük risk

Finlandiya'daki Helsinki Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırmasına göre, erken baba olanların orta yaşta çeşitli sağlık sorunları nedeni ile ölüm riskinin daha fazla olabileceği belirlendi. 

Araştırmaya 30 binden fazla erkek katıldı. Katılımcıların sağlık ve eğitim durumu gibi kriterler göz önüne alındığında baba olma yaşını inceleyen bilim adamları, araştırmanın yapıldığı 20 yılda 22-24 yaşında baba olanların ölüm riskinin diğerlerine göre yüzde 14 fazla olduğu sonucuna vardı. 

En fazla riski 22 yaşında baba olanlar taşıyor

Araştırmada, 30-44 yaşında ilk kez babalığı tadanların ise orta yaşta  ölme riskinin, 25'inde birinci çocuğunu kucağına alanlara göre yüzde 25 daha az olduğu ortaya çıktı. En fazla risk altında olanların yüzde 26 oranı ile 22 yaşında ilk çocuğu doğanların olduğu belirtildi. 

Araştırmanın yapıldığı dönemde 20 erkekten 1'i yaşamını yitirdi. Başlıca ölüm nedeninin yüzde 21 ile kalp hastalıkları, yüzde 16 ile aşırı alkol tüketimi olduğu saptandı. 

Genç baba olmak stres kaynaklı sağlık sorunlarına yol açıyor

Bilim adamları, orta yaşta ölüm riskinin artmasına genç babalığın getirdiği ve başa çıkmakta zorlanılan stresin yol açtığı sağlık problemlerinden kaynaklandığını vurguladı. 

Araştırmaya imza atanlardan Dr. Elina Einio, "Ailenin taleplerini yerine getirmekle boğuşurken psikolojik ve ekonomik baskı altında kalan genç babaların sağlıklarına dikkat etmesi gerek" ifadesini kullandı. 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler