En büyük katil sigara! Yılda tam...

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan Usalan, sigaranın, her yıl dünyada 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne neden olduğunu söyledi.Usalan, sigara bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti. Sigaranın

En büyük katil sigara! Yılda tam...

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Adnan Usalan, sigaranın, her yıl dünyada 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne neden olduğunu söyledi.

Usalan, sigara bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve tedavisinin mümkün olduğunu ifade etti. Sigaranın her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını belirten. Usalan, “Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini sigara dumanından pasif etkilenime bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanı öldüreceği ve bu ölümlerin yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.

Sigarayı bırakanların ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başladığına dikkat çeken Usalan şöyle devam etti:

“İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer, 12’nci saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır. 10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. 15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor”.

Sigaradan kurtulmak isteyenlerin bir sigara bırakma polikliniğine başvurması gerektiğini vurgulayan Usalan, “Sigara ile tek başınıza mücadele etmeniz zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur. Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. Unutmayın sigara içtiğiniz her an, hayatınızdan ve sevdiklerinizle geçireceğiniz sağlıklı zamanlardan çaldığınız anlardır. Sigarayı bırakmak için en doğru zaman şu andır. Hemen size en yakın sigara bırakma polikliniğine başvurarak, randevunuzu alın kendiniz ve aileniz için yeni bir başlangıç yapın” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler