En az hemşire hangi Karadeniz ilinde!

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, Türkiye'de 149 bin hemşire görev yaparken, yüz bin kişiye düşen hemşire sayısında AB ve OECD ortalamalarını yakalamak için yaklaşık 500 bin hemşireye ihtiyaç bulunuyor.Açıklanan verilere göre Türkiye genelinde en az

En az hemşire hangi Karadeniz ilinde!

Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre, Türkiye'de 149 bin hemşire görev yaparken, yüz bin kişiye düşen hemşire sayısında AB ve OECD ortalamalarını yakalamak için yaklaşık 500 bin hemşireye ihtiyaç bulunuyor.

Açıklanan verilere göre Türkiye genelinde en az hemşire 148 kişiyle Bayburt'ta görev yaparken en fazla hemşire ise 20 bin 798 kişiyle İstanbul'da görev yapıyor.

Türk Sağlık-Sen tarafından ''12-18 Mayıs Hemşireler Haftası'' nedeniyle yapılan araştırmaya göre, hemşireler sağlık sektöründe görev yapan meslek grupları içinde en büyük meslek grubunu oluşturuyor.

Toplam  718 bin  870 çalışanın olduğu sağlık sektöründe hemşireler, çalışanlarının yüzde 20,72’sini oluşturuyor. Araştırmaya göre, Türkiye'de 149 bin hemşire hizmet veriyor. Bir  önceki yıla kıyasla hemşire sayısındaki 15 bin artışa rağmen, Türkiye'de önemli oranda hemşire eksikliği tespit ediliyor.

BİR HEMŞİREYE 507 KİŞİ DÜŞÜYOR

Türk Sağlık-Sen’in araştırmasına göre Türkiye’de bir hemşireye 507 kişi düşüyor. Türkiye’de 100 bin kişiye düşen hemşire sayısı ise 197 olarak belirleniyor. Almanya’da 100 bin kişiye bin 154, Hollanda da 855, İsviçre’de bin 738 ve Yunanistan’da ise 354 hemşire düşüyor.

AB ortalamasında 836  ve OECD ortalamasında da 100 bin kişiye 875 hemşire düşüyor.

Araştırmada  AB ve OCED ortalamasını yakalanması için Türkiye’nin ihtiyacı olan hemşire sayısına da yer veriliyor. Buna göre, 100 bin kişiye düşen hemşire sayısında AB’yi yakalamak için 483 bin, OECD’yi yakalamak için de 513 bin hemşireye ihtiyaç bulunuyor.

İSTANBUL'DA 21 BİN, BAYBURT'TA 148 HEMŞİRE GÖREV YAPIYOR

2012 yılı sonu rakamlarıyla Türkiye'de en fazla hemşirenin hizmet verdiği şehir sıralamasında başı 20 bin 798 hemşire ile İstanbul çekiyor. Bunu 12 bin 831 hemşire ile Ankara, 8 bin 394 hemşire ile İzmir, 4 bin 803 hemşire ile Bursa ve 3 bin 873 ile de Konya izliyor.

En az hemşire ise sırasıyla Bayburt (148), Tunceli (169), Ardahan (185), Kilis (191) ve Gümüşhane'de  (276) bulunuyor.
 

''HEMŞİRELER YOĞUN BİR İŞ YÜKÜ İLE KARŞI KARŞIYA''

Araştırmayı değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türkiye’de ciddi bir hemşire ihtiyacı bulunduğunu belirtirken, yeterli istihdamın olmaması ve ihtiyacın had safhada olması nedeniyle de görev yapan hemşirelerin  yoğun bir iş yükü ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Kahveci, şunları kaydetti:

''Yaptığımız bir araştırmada hemşirelerimizin yüzde 89’u iş yükünün fazla olduğunu ifade etmiştir.  Fazla çalışma ve ağır iş yükü tükenmişlik sendromu yaşamalarına neden olmaktadır.  Başta hemşireler olmak üzere sağlık çalışanı istihdamına öncelik ve ağırlık verilmelidir. Hemşirelerimizin çalışma hayatlarındaki sorunlarına çözüm üretilmelidir. Branşlaşma, mali ve özlük haklarda iyileştirme gibi talepleri dikkate alınmalıdır.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık