‘Duygu sömürüsü mü yapılıyor?’

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Kürtaj Raporu tamamlandı. Raporda bulunan “Kürtaja karar veren kadınlara bebeğin kalp atışları dinletilecek’’ maddesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. “Bu tür bir uygulama etik mi? Annelik du

‘Duygu sömürüsü mü yapılıyor?’

AİLE ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan Kürtaj Raporu tamamlandı. Raporda bulunan “Kürtaja karar veren kadınlara bebeğin kalp atışları dinletilecek’’ maddesi, tartışmaları da beraberinde getirdi. “Bu tür bir uygulama etik mi? Annelik duygusu mu kullanılıyor, duygu sömürüsü mü yapılıyor?” Uzmanlara sorduk.

Oyuncu Lale MANSUR:
‘Bu ülke kadınlar için mezbahaya dönüştü’


DEVLET oramıza buramıza bu kadar giremez. Biraz hadlerini bilsinler. Sovyet rejimi miyiz biz. Saçma sapan bir uygulama. Bu ülke kadınlar için mezbahaya döndü.

CHP Milletvekili: Aylin Nazlıkaya:
'Kadını kuluçka makinesi olarak görüyorlar'


Kürtaj anlık verilen bir karar değildir. Bu kararı verirken kadınlar zaten psikolojik travma yaşamaktadır. Toplumu doğum kontrolü açısından bilinçlendirmek yeterli. En önemlisi de kadını kuluçka makinesi olarak gören zihniyet yok edilmelidir.

Psikolog Nur Yaycıoğlu:
'Hoş olmayan bir caydırıcılık oluşturuluyor'


Bir anne eğer bebeğini aldırmaya karar vermişse bunun birçok nedeni vardır. Karar vermişse kalp atışını zorla dinlettirmenin bir anlamı yok. Anneyi üzmek ve acı vermekten başka bir durum getirmez. Caydırıcı bir durum oluşturmaya çalışılıyor ama hoş olmayan bir caydırıcılık bu. Annenin kişilik haklarına saygısızlık bu. Suçluluk duygusu yaratır.

Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat TARHAN:
‘Doğum kontrol yöntemi değil’


KALP atışlarının anneye dinletilmesi etik bir durum. Çünkü bir kimsenin hayatına karar veriliyor. Ama bunun doktoru tarafından yapılması gerekiyor. Anne, bebeğinin kalp atışlarıyla acı çekebilir. Kürtaj bir doğum kontrol yöntemi değildir. Kürtaj öncesinde doğum kontrol yöntemleri vardır. Ama bu yöntemler uygulanmamış ve hayat oluşmuşsa bir anne bunu kürtajla aldırmak istiyorsa bu sokaktaki bir çocuğu öldürmekle eşdeğerdir. Öncelikle on haftalık olmayana da canlı olarak bakılmalıdır.

İlahiyatçı Prof. Dr. Saim YEPREM:
‘Dinletmeye taraftar olmayan cinayete taraftır’


Dinimiz açısından sağlık sorunu olmadıkça kürtaj caiz değildir. Sorun varsa kürtaja hoş bakılır. Kalp atışı sesinin dinletilmesi sonucunda anne bu kararından fiilen vazgeçebilir. O sesin dinletilmesine taraftar olmayanlar cinayete taraf olan gibi gelir bana. Bir can ötede bir hak alınacak öte yandan annenin acı çekmesinden bahsedilecek. Bu komik dğil midir?

Evlilik Danışmanı Sibel ÜRESİN:
‘Acı çektirilerek vazgeçirtilebilir’


Bence kalp atışları dinletilsin. Anne bu verdiği yanlış karardan vazgeçsin. Anne kürtaj yaparak bir bebeğin kişisel haklarına zarar veriyor. Bunu yaparak doğru bir şey yapmış olmuyor. Anne bununla acı çekerek kararından vazgeçebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık