Diyabet ve obeziteye karşı yeni bakteri

 Bilim insanları keşfettikleri bir tür bağırsak bakterisinin tip-2 diyabet ve obeziteye karşı koruyucu etkisinin olabileceğini belirtti. Bu keşifle yiyecek sindirim isiteminde bakteri üretimini uyarıyor ve çok hızlı yakmasına yardımcı oluyor. Bu da az yem

Diyabet ve obeziteye karşı yeni bakteri

 

Bilim insanları keşfettikleri bir tür bağırsak bakterisinin tip-2 diyabet ve obeziteye karşı koruyucu etkisinin olabileceğini belirtti. Bu keşifle yiyecek sindirim isiteminde bakteri üretimini uyarıyor ve çok hızlı yakmasına yardımcı oluyor. Bu da az yemek ve daha fazla hareket etmekten çok daha etkili oluyor. 
 
Yapılan araştırmada Akkermansia muciniphila bağırsak bakterisinin seviyesinin obez ve tip-2 diyabetli farelerde tehlikeli olduğu bulundu. Ama onları oligofruktoz prebiyotiklerle -yararlı bakterilerin gelişmesini teşvik eden destekleyici besinler- beslediğinizde bakteri seviyesi normal seviyesine geliyor.
 
Metabolizmanın bu kadar hızlı dönmesinin laboratuvar farelerinin kilo vermesini sağladı. Ayrıca iltihap hastalığından daha az etkilendi ve tip-2 diyabet semptomu olan insüline direnme seviyesi düştü. 
 
Araştırma Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı. Araştırmada endocannabinoid adı verilen kimyasalın miktarının glükozu kontrol ettiği ya da artırdığı belirlendi. Probiyotiklerin aksine canlı bakteriler bağırsakta sağlıklı bir flora üretiyor.
 
Uzmanlar A. muciniphila'nın obeziteyi engelleme ve metabolik bozuklukları önlemede etkili rol oynadığını düşünüyor. Brüksel'deki Leuven Katolik Üniversitesi'nden Prof. Patrice Cani farelerde bu bakterinin obezite ve tip-2 diyabeti düşürdüğünü söyledi. Ayrıca uzmanlara göre bu bakteri metabolik profili de güçlendirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler