Dikkat! Televizyon ve bilgisayarlar...

Televizyon, telefon ve bilgisayar karşısında uzun süre kalan çocukların yaşıtlarına göre daha az uyudukları bilimsel olarak kanıtlandı. Bu ürünlerin yatma saatinden hemen önce kullanılması ise uyku zamanını büyük oranda olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, gençle

Dikkat! Televizyon ve bilgisayarlar...

Televizyon, telefon ve bilgisayar karşısında uzun süre kalan çocukların yaşıtlarına göre daha az uyudukları bilimsel olarak kanıtlandı. Bu ürünlerin yatma saatinden hemen önce kullanılması ise uyku zamanını büyük oranda olumsuz etkiliyor. 

Uzmanlar, gençlerin kullandığı elektronik aletlerin ve sosyal medyanın mutlaka kontrol altında tutulması gerektiği tavsiyesinde bulunuyor. 

Norveç’in Hordalan bölgesinde 16 ila 19 yaşlarındaki 10 bin genç üzerinde yapılan çalışma, ekranların uyku düzenini bozduğunu ortaya koydu. Araştırma kapsamında gençlere, uyku düzenleri, hangi tip elektronik aletleri kullandıkları ve okul dışında ekran karşısında geçirdikleri vakit ile ilgili sorular soruldu.

Ortalama olarak ekran karşısında günde 4 saatten fazla vakit geçiren gençler, akranlarına oranla 3,5 kat daha fazla oran ile 5 saatin altında uyuyor. Ayrıca bu gençlerin yaklaşık yarısı, uykuya dalabilmek için bir saatten fazla zaman harcıyor. Yetişkinlerde ise bu süre 30 dakika. 

EKRANLARDAN YAYILAN IŞIK, BEYNİN GECE VE GÜNDÜZ AYRIMINI ENGELLİYOR

Bergen şehri çocuk sağlığı merkezindeki ekibin lideri Mari Hysing, “Aslında durum çok açık, çocuklar ekran karşısında harcadıkları zaman nedeniyle uykularından kaybediyorlar.” diyor. 

Uzmanlar, uykusuzluğun bir başka nedenini de ekrandan yayılan parlak ışık olarak açıklıyor. Buna göre ekrandan gelen parlak ışık beynin gece ile gündüzü ayırt etmesine engel oluyor. Işık nedeniyle geceyi algılayamayan beyin, vücuda, "uyku" veya uyanma zamanı "kalkma" emri veremiyor. 

BİLGİSAYAR VE TELEFONLAR, KAS VE BAŞ AĞRISINA NEDEN OLUYOR

Araştırmayla beraber ayrıca, ekran karşısında harcanan sürenin uyku zamanı ve kalitesini azalttığı da bilimsel olarak kanıtlandı. Araştırmadaki gençler ve çocukların yarısından fazlası, bilgisayar ve telefon nedeniyle uykularından en az 2 ya da daha fazla saati kaybediyorlar. 

Bilgisayar ve telefonlar, kas ağrıları, sinirlilik hali ve ya da baş ağrısı olarak da kendini gösterebiliyor. Bu durumlar, özellikle uzun süre bilgisayar oyunu oynayanlarda görülüyor.

Ekranlı ürünler ayrıca, insan beynini "psikososyal" olarak uyararak uyanık kalmasına neden oluyor. Gece aslında yavaşlama ve yenilenme ihtiyacı hisseden beynin aktif tutularak dinlenmesi engelleniyor. Bu nedenle uzmanlar, özellikle çocukların kullandığı araçların denetlenmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekiyor. 

Öte yandan, Amerikan Pediatri Akademisi tarafından 2004 yılında yayınlanan raporda da çocukların odasında, televizyon ve bilgisayar olmaması gerektiği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler