Cilt bakımı ne işe yarar?

İnsan bünyesi açsından estetik olarak ve ayrıca  sağlık bağlamında da cildin hijyen ve bakımına özen göstermek yaşlandıkça meydana gelecek kırışıklık, leke  ve ciltteki deformasyon benzeri sorunların önüne geçilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu

Cilt bakımı ne işe yarar?

İnsan bünyesi açsından estetik olarak ve ayrıca  sağlık bağlamında da cildin hijyen ve bakımına özen göstermek yaşlandıkça meydana gelecek kırışıklık, leke  ve ciltteki deformasyon benzeri sorunların önüne geçilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu duruma riayet edilmediği takdirde ultraviyole ışınları, cilde uygulanan sağlıksız ve aşırı makyaj, sigara kullanımı, gündelik hayatın getirdiği stres, çeşitli hava değişimleri ile yanlış ve düzensiz beslenme insan cildini negatif olarak etkilemektedir. Yukarıda bahsedilen bu tip etkenler kişinin henüz  genç olmasına rağmen derisinin yorulmuş ve soluk görünmesine sebep olur. İnsanın en önemli sağlık göstergelerinden biri de cildinin ışıldaması, diriliği ve canlılığıdır. Bu sebepten ötürü ergenlik dönemlerinden başlayarak  kişinin cildinin temizliği, bakımı ve korunması amacıyla düzenli olarak cilt bakımı yaptırması yararlı olacaktır.

Cilt, ultraviyole ışınlar, radyoaktif etmenler, çeşitli kimyasal maddeler, ilaçlar, sigara kullanımı ve ozon tabakasının zararlı etkileri gibi ciltte yaşlılığa neden olabilecek çevresel unsurlarla yüz yüze kalır. İnsanoğlu gündelik yaşamda sürekli olarak zararlı ışınların etkisi altında kalmaktadır. Bu etkenler içerisinde ultraviyole ışınları en tehlikeli olanıdır. Çünkü bahse konu olan ultraviyole ışınları insan vücudundaki serbest radikallerin oluşumunu çabuklaştırmaktadır. Bahse konu olan bu serbest radikallerin ise cilt için pek çok zararı bulunmaktadır. Bu radikaller cildin yapısında çeşitli deformasyonlara neden olmaktadırlar. Buradaki en önemli hasar, cildin sahip olduğu lipit yapı üzerinde oluşabilecek hasarlar ve değişikliklerdir. Bu durum deri içerisinde bulunan protein ve amino asit yapısındaki ana yapı taşlarında ki bu yapı taşlarının en önemlileri elastin ve kollajen lifleridir, kalıcı olarak ağır bir bozukluğa mahal vermektedirler. 

Bakınız : Yüz Maskeleri

Çağımızda modern tıp biliminin de gelişmesiyle beraber doğada varolan serbest radikallerin insan cildinin yaşlanma ve deformasyonunda en büyük etkeni olarak kabul görmektedirler. Aşırı oranda UV ışını etkisi altında kalmak veya düzensiz ve sağlıksız beslenmek ya da farklı nedenlerden ötürü ortaya çıkan beslenme bozuklukları, derinin antioksidan defansının zayıf düşmesine neden olur. Cildin korunması  ve genç kalması için yaşlanmanın ana sebebi olarak bilinen oksidasyonu minimum seviyede tutacak kuvvetli antioksidanlara gereklidir. Bu antioksidanların en önemlileri şu şekilde sıralanabilir. Derideki meydana gelebilecek  ultraviyole ışınlarının zararlarının engellenmesi amacıyla kullanılan e vitamini bunlardan biridir, bir diğeri ise,  C vitamini yani askorbik asittir. C vitamini cilt açısından hayati antioksidanlardandır. C vitamini insanların bünyesinde sentezlenmez, bu sebepten ötürü c vitaminin dışarıdaki kaynaklardan alınması gerekmektedir.

Detaylı Bilgi : ciltvebakimi.net

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler