Cevdet Erdöl nefesini tes ettirdi

Dünya Nefes Günü münasebetiyle Trabzon'da düzenlenen etkinlik çerçevesinde Atatürk Alanı'nda açılan stantta vatandaşlar, spirometre cihazına üfleyerek akciğerlerinin sağlıklı olup olmadığını öğrendi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan KTÜ Göğüs Hastalıklar

Cevdet Erdöl nefesini tes ettirdi

Dünya Nefes Günü münasebetiyle Trabzon'da düzenlenen etkinlik çerçevesinde Atatürk Alanı'nda açılan stantta vatandaşlar, spirometre cihazına üfleyerek akciğerlerinin sağlıklı olup olmadığını öğrendi.

 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan KTÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, nefes darlığına yol açan astım ve KOAH gibi hastalıklara yakalananların her işini bırakıp sadece nefes alıp verme çabasına odaklandığını belirterek sigara içiminin tehlikesine değindi.

 

Özlü, tıkayıcı akciğer hastalığı anlamına gelen KOAH'ın asıl olarak sigara kullanımına bağlı olarak gelişen ve nefes darlığına yol açan müzmin bir hastalık olduğunu belirterek,"Tıkayıcı akciğer hastalığı anlamına gelen KOAH asıl olarak sigara kullanımına bağlı olarak gelişen ve nefes darlığına yol açan müzmin bir hastalıktır. KOAH'ın en kötü tarafı sinsi gelişmesidir. Kişi ilk sigarasını içtiğinde KOAH için tetik çekilmiş olur. Ama ne var ki, bu hastalık, yıllarca önemli bir belirti vermeden ilerlemektedir. Herhangi bir yakınması olmadığından hasta 'ben iyiyim, hiçbir şeyim yok' diyerek güvenle sigara kullanmaya devam etmektedir. İlk belirti genellikle öksürük ve balgam çıkarmadır. Ancak sigara kullananlar öksürmeyi ve balgam atmayı kanıksalar ve bunu bir hastalık belirtisi gibi algılamazlar. Sigara yaşının doğal bir sonucu olarak değerlendirirler. Oysa sağlıklı bir kişi, asla öksürmez ve balgam atmaz. Nefes darlığı ise genellikle 20 - 30 yıl sigara içilmesini takiben 40'lı ve 50'li yaşlardan sonra başlamaktadır. Hasta başlangıçta, sadece merdiven çıkarken veya yokuş tırmanırken darlık hisseder. Hasta bunu da yaşlılığına bağlayıp doğal karşılayabilmektedir. Ama bir kaç yıl içersinde olay ilerleyip, düz yolda da darlık oluşur. Hatta sonunda adım atamaz hale gelebilir ve ev içinde bile kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşer. Başkalarına bağımlı duruma düşer” dedi.

 

erdolll.jpg

 

 

TIK NEFESLER KOAH

“Halk arasında bu kişiler için 'tık nefes' deyimini kullanmaktadırlar ki, KOAH'lı hastaları tanımlamaktadır” diyen Özlü “KOAH'lı bir hastada akciğer fonksiyonlarının yarısı kaybedilmez, nefes darlığı hissedilmez. Yani, nefes darlığı başladığında, zaten oldukça geç kalınmış demektir. Bu bakımdan, teşhis için nefes darlığının gelişmesi beklenilmemelidir. KOAH'ın erken teşhis edilebilmesi için nefes ölçüm testi yapılmalıdır. Sigara içenlerin yüzde 20-25'sinde KOAH gelişir. Ancak, KOAH'lı hastaların 3/4'ü KOAH olduğunu bilmemektedir" diye konuştu.

 

Öte yandan Türk Toraks Derneği Karadeniz Şubesi ile Trabzon Belediyesi tarafından Atatürk Alanı'ndaki stantta TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı ve AK Parti Trabzon Milletvekili Prof. Dr. Cevdet Erdöl solunum testi yaptırırken, günün anısına Prof. Dr. Tevfik Özlü, Erdöl'e plaket takdim etti.

 

Konuşmaların ardından vatandaşlar Spirometre cihazına üfleme yaparak akciğerlerinin ölçümünü yaptırdı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık