Çernobile takıldık bunları unuttuk

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, kanser vakalarında Çernobil'e takılıp diğer etkenlerin unutulduğunu söyledi. Türkiye'deki kanser hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin bel

Çernobile takıldık bunları unuttuk

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, kanser vakalarında Çernobil'e takılıp diğer etkenlerin unutulduğunu söyledi.

Türkiye'deki kanser hastalığı konusunun araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki 3 günlük incelemelerini tamamladı. Komisyon üyeleri Rize, Gümüşhane ve Trabzon'da bazı incelemelerde bulundu. Yetkililerden ve bilim adımlarından illerdeki kanser vakaları ve yatırımları hakkında birifing aldı, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ile görüştü.

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, 3 günlük temaslarının ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kongre Merkezi'nde yaptığı değerlendirmede, bilimsel veriler ve yapılan incelemeler doğrultusunda değerlendirildiğinde, Çernobil nükleer kazasının bölgede ve Türkiye'de nükleer etkiye bağlı etkileri olmakla beraber sağlık açısından kanser vakalarını artırma gibi bir etkisinin olmadığını gördüklerini tekrarladı.

Bölgedeki kanser görülme sıklıklarının ülke genelinden farklılık göstermediğine değinen Aydın,

Çernobil kazasının yöre insanı üzerinde uzun yıllardır süren psikolojik etkinin azalmakla beraber halen sürdüğünün de gözlemlendiğini belirtti.

Başkan Aydın, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı nesillerin sürekliliği ile kanser hastalığının önlenebilmesi için komisyonunun önerilerini sıraladı: "Türkiye'de en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin en sık nedeni sigara içimidir. Dolayısıyla sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın. Küresel bir halk sağlığı problemi olan şişmanlık (obezite) kansere etken olduğu bilinen önemli bir sağlık sorunudur. Birçok kanser türü ile obezite arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Obeziteden kaçının. Alkol içimi insanlarda bilinen önemli kanser sebeplerinden biridir. Alkol içimi ile en sık görülen kanser tipleri arasında nedensel bağlantı olduğu belirlenmiştir. Alkol içmekten sakının. 35 yaşına kadar her kadın en az bir kez rahim ağzı sürüntüsü (servikal smear) aldırmalı, ilk smearden sonra da 65 yaşına kadar her beş yıl da bir bunu tekrarlamalıdır. Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ancak, meme kanserinde prognoz diğer kanserlere göre daha iyidir. Erken tanı, meme kanserinden ölümleri azaltmada en etkin yöntemdir. 50 yaşından sonra her kadın 69 yaşına kadar iki yılda bir mamografi çektirmelidir. 50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına değin iki yılda bir dışkıda gizli kan testi ile barsak kanseri taraması yaptırmalı, tüm sonuçları negatif de olsa her on yılda bir de kolonoskopi yaptırmalıdır."

Aydın, ayrıca kanserden korunmak için her gün orta düzeyde fiziksel egzersiz yapılması, günlük değişik türlerden sebze ve meyve tüketiminin artırılması ve aşırı güneşe maruziyetten kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Aydın, bir soru üzerine yaptığı açıklamada, özellikle Doğu Karadeniz'de kanser vakaları ağırlıkla Çernobil kazasına bağlanarak diğer zararlı etmenlerin unutulduğuna dikkat çekti. Çernobil haricinde yaşam alanlarında çok daha fazla kanserojen etkilerle karşı karşıya kalındığına işaret eden Aydın, "Çernobil doğru olmayan bir bilgilendirmeyle bir karabulut gibi özellikle Doğu Karadeniz'de hakim oldu. Bundan gayrı asıl konuşulması gereken birçok konuyu konuşamaz durumdayız. Biz biraz da bu bulutu dağıtıp dikkati diğer konuşulması gereken kanserojen etkenlere çekilmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. Bunun başında da sigaranın geldiğini anlatan Aydın, "Sigara özellikle Türkiye'de bu bölgede bir numaralı en fazla görülen akciğer kanseri çok önemli oranda bir etkeni de sigarayla ilişkili. Yine aşırı kilo, yine hareketsizlik, elektromanyetik ortamların birebir yatak odalarımıza kadar giriyor olması, cep telefonları gibi. Bunlar aslında çok çok daha önemli, çok çok daha toplumun gündemine taşınması gerekiyor diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Aydın, komisyonun 4 aylık çalışmasını 3 Aralık'ta tamamlayacağını ve hazırlayacakları raporu Meclis Genel Kurulu'na sunacaklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler