Çekirdek dişlere zarar veriyor

Türk halkının geleneksel kuruyemişlerinin başında gelen çekirdek, uzun süre dişin aynı bölgesinin kullanılması nedeniyle diş minesi üzerinde kronik (uzun süreli) iritasyona neden olur.  Bu alışkanlık, üst ve ön alt önkesici dişler üzerinde çentik şeklinde

Çekirdek dişlere zarar veriyor

Türk halkının geleneksel kuruyemişlerinin başında gelen çekirdek, uzun süre dişin aynı bölgesinin kullanılması nedeniyle diş minesi üzerinde kronik (uzun süreli) iritasyona neden olur.  Bu alışkanlık, üst ve ön alt önkesici dişler üzerinde çentik şeklinde erozyonlar oluşturur.  Ortodontist Diş Hekimi Kıvanç Cebesoy, aynı şekilde terzilerin ön dişleri arasında tuttukları iğne sebebiyle literatüre “terzi dişi” olarak giren diş ucu erozyonu hakkında bilgi veriyor.


Uzun süreli tekrarlayan alışkanlıklar diş üzerinde kuvvetin uygulandığı bölgede 3-4 ay gibi kısa sürede aşınmaya neden olur.  İlk bakışta kırıkmış gibi gözüken diş uçları son yıllarda sadece ön dişler için üretilen kompozit dolgu sistemleri (bonding) ile 5 dakika gibi kısa sürede tamir edilebilmektedir.  Kullanılan kompozitler diş üzerinde bukalemum etkisi yaratarak, dişin sağlam kısmı ile muhteşem bir uyum sağlar  ve aslından farkı anlaşılmaz. Diş minesinesi gibi sert kompozit materyal sayesinde, diş daha dirençli bir yapıya kavuşur.


Kompozit dolgu sisteminin faydaları


• Çürük, kırık yada erozyon olan bölgeye lokal olarak, dişe zarar vermeden direkt  uygulanabilir.
• Renk uyumu ve cilalanabilir özeliğinin yüksek olması nedeniyle sağlıklı diş dokusu ile birebir uyum sağlar.
• Kusurlu bir yada iki diş yüzünden bütün ön dişlerin değişmesi gerekmez.
• Tek bir dişteki kusur diğer bütün dişleri refere edecek şekilde hastanın moralini bozabilir.  Kusurn ortadan kaldırılması ile güzel bir gülüşe sahip olabilir.
• Uygulama süresi kısadır.
• Porselen ve lamine dişlere göre oldukça ekonomiktir.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık