Bu virüs bize yabancı değil

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre grip sezonunun başlarında hem domuz gribi hem de A(H3N2) virüsüne rastlanırken son hafta sadece A(H3N2) çok az da B tipi virüs saptandı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, “A(H3

Bu virüs bize yabancı değil
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı rapora göre grip sezonunun başlarında hem domuz gribi hem de A(H3N2) virüsüne rastlanırken son hafta sadece A(H3N2) çok az da B tipi virüs saptandı. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, “A(H3N2) yeni bir virüs değil 3-4 yıldır görüyoruz ancak geçmiş yıllarda baskın olan domuz gribine yol açan A(H1N1) virüsüydü. Bu normal, bilinen bir grip virüsü olduğu için endişe edecek bir durum yok” dedi. 
 
Bu yılın ilk virüsü 
22 Ekim’de tespit edildi Sağlık Bakanlığı’nın Haftalık İnfluenza (Grip) Sürveyans Raporu’na göre, Türkiye’de 2013-2014 grip sezonunda ilk grip virüsü 43. haftada, yani 22 Ekim’de tespit edildi. 51. hafta itibariyle çalışılan numunelerdeki influenza pozitiflik yüzdesi, önceki haftalara göre artmaya devam ederek yüzde 36’ya ulaştı. 
Rapora göre, influenza A(H3N2) tipindeki grip virüsü, diğer virüs tiplerine göre bu sezon daha fazla görüldü, Avrupa ’da olduğu gibi Türkiye’de de influenza A en çok tespit edilen grip virüsü oldu. 
 
Sürveyans çalışmasının başladığı 43. hafta A(H3N2) ile domuz gribine yol açan A(H1N1) vakaları hemen hemen eşitken, 44. haftadan itibaren A(H3N2) vakaları artmaya başladı. Bu süreçte çok az vakada influenza B tipi virüse de rastlandı. 48. haftadan itibaren A(H1N1) ve influenza B tipi virüsler dolaşımda olmakla birlikte vakaların çok büyük bölümünde A(H3N2) virüsü tespit edildi. 51. haftada ise artık domuz gribi virüsüne rastlanmazken tüm vakalarda A(H3N2) saptandı. 
 
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, geçmiş yıllarda gribe yol açan baskın virüs tipi domuz gribi denilen A(H1N1) olmasına rağmen, bu yıl vakaların büyük bölümünde A(H3N2) virüsü tespit edildiğini bildirdi. Bunun yeni bir virüs olmadığını vurgulayan Torunoğlu, şu bilgileri aktardı: 
“A(H3N2) yeni bir virüs değil 3-4 yıldır görüyoruz ancak geçmiş yıllarda baskın olan, domuz gribine yol açan A(H1N1) virüsüydü. Sanıyorum A(H1N1) ile hemen hemen herkes karşılaştığı için bağışıklık oluştu. Bu yıl baskın olan virüs ise A(H3N2). Bu normal, bilinen bir grip virüsü olduğu için endişe edecek bir durum yok. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun internet sitesinden gripten korunma yollarıyla ilgili bilgilere ulaşılabilir.”
 
Sağlık Bakanlığı’nca gripten korunmak için şunlar öneriliyor: 
Hasta kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. 
Grip benzeri hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmeli. 
Hastalığı bulaştırmamak için başka kişilerle temas sınırlandırılmalı. 
Aksırma ve öksürme sırasında burun ve ağız mendille kapatılmalı, bu mendil daha sonra çöpe atılmalı. 
Eller sık sık sabunla yıkanmalı. 
Burun, ağız ve gözlere kirli ellerle temas edilmemeli. 
Yüzeyler sık sık temizlenmeli. 
Grip aşısı için hâlâ geç değil. Kronik hastalığı olan risk grubundakiler, 65 yaş üstündekiler, kan hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar, 6 ay ile 18 yaş aralığında olup uzun süre aspirin kullananlar ücretsiz grip aşısı yaptırabilir. 
Yumurta alerjisi olanlar ve bebeklerde aşı için önce hekime danışılmalı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık