Bu hastalık sık görülmeye başladı

Konuyla ilgili bilgi veren Yıldızlı Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, hastanelerine son bir hafta içerisinde üç bebeğin yemek borusu yokluğu (yemek borusu-özofagus atrezisi) sorunu nedeniyle geldiğini ve ameliyatla sağlıkl

Bu hastalık sık görülmeye başladı

Konuyla ilgili bilgi veren Yıldızlı Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, hastanelerine son bir hafta içerisinde üç bebeğin yemek borusu yokluğu (yemek borusu-özofagus atrezisi) sorunu nedeniyle geldiğini ve ameliyatla sağlıklarına kavuştuklarını söyledi. Bu tür hastaların normal koşullarda 5 bin doğumda bir görülmesi gerektiğini ancak bir haftada 3 vaka ile karşılaştıklarını belirten Arda, ameliyat edilen hastalarda çok ender olarak görülebilecek başka ek cerrahi anormalliklerinin de olduğunu ve bu nedenle aynı anda birden fazla ameliyatı gerçekleştirmek durumunda kaldıklarını belirtti.

Dr. İrfan Serdar Arda “Hastanemiz Çocuk Cerrahisi Birimine, bir hafta içerisinde yemek borusu yokluğu ile doğan üç adet bebek başvurdu. Bebekler geldiklerinde henüz 24 saatlik olmamışlardı. 3 kg ağırlığındaki bebeğin yemek borusu yokluğu dışında aynı zamanda mide çıkışında da ‘pilor atrezisi’ olarak adlandırdığımız bir tıkanıklık vardı. Bu birliktelik yaklaşık olarak 50 - 75 bin hastada bir görülür. Bebeği doğumdan sonraki 16. saatte ameliyata alarak aynı anda hem yemek borusunun devamlığını, hem de mide çıkışındaki tıkanıklığı açarak bağırsaklara geçişin sağladık. Şu anda 8 günlük olan bebek yavaş yavaş beslenmeye başladı.

İkinci bebek 1900 gram ağırlığındaydı. Bu bebekte de yemek borusu yokluğu yanında aynı zamanda ‘anal atrezi’ olarak isimlendirdiğimiz makat yokluğu ile böbrek ve idrar yolları anormallikleri (kloakal anomali) vardı. Rize’den gelen bu bebeği doğumdan sonraki 2. günde ameliyat ederek yemek borusunun devamlılığını sağladık ve kalın bağırsağını geçici olarak karın duvarına bağladık (kolostomi). Bebek böylece bir süre kakasını karındaki bu açıklıktan yapacak. Yaklaşık olarak altı aylık olduğunda da onarımlar ile yeni bir anüs ve idrar yolu oluşturulacak.

Son bebek ise Borçka’dan hastanemize geldi. 1750 gram ağırlığındaki bu bebeğin yemek borusu yokluğu dışında kalp ve beyin ile ilgili ek anormalliklerinin olduğu da saptandı. Bu bebek de 4 günlük olduğunda ameliyat edilerek yemek borusu devamlılığı sağlandı. Şu anda, bebeklerin tümünün yaşam bulguları olması gerektiği gibidir. Umarım en kısa sürede beslenmeye başlayacaklar ve annelerinin kucaklarına verebileceğiz” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık