Bu hafta onların haftası!

 Her yıl kutlanan Dünya Veterinerler Gününde dünyada bir sağlık sorununa dikkat çeken Dünya Veteriner Hekimler Birliği, bu yıl tüm dünyada 28 Nisan 2012 tarihinde kutlanacak  Dünya Veterinerler Gününde ana tema “ Antibiyotik Direnci ” olacak. Dünya Veteri

Bu hafta onların haftası!

 

Her yıl kutlanan Dünya Veterinerler Gününde dünyada bir sağlık sorununa dikkat çeken Dünya Veteriner Hekimler Birliği, bu yıl tüm dünyada 28 Nisan 2012 tarihinde kutlanacak  Dünya Veterinerler Gününde ana tema “ Antibiyotik Direnci ” olacak. 

Dünya Veteriner Hekimler Birliğine, üye ülkelerin tüm veteriner kuruluşlarının bu konuda girişimlerde bulunarak antibiyotik direncine karşı mücadeleye çağırmış bulunmakta Antibiyotik direncine karşı mücadele bütünlük arz etmekte.

 

Bu nedenle 21. yy ‟ da artan refah ve yaşam standardına rağmen ortaya çıkan sağlık sorunlarından sadece birisi olan antibiyotik direncine karşı mücadelede TEK SAĞLIK KONSEPTi kapsamında yürütülecek hekim, veteriner hekim iş birliği yanında vatandaşların tüm katmanlarının da bu mücadelede yerlerini almaları gerekmekte. 

Bu nedenle Hekim, Diş Hekimi ve Veteriner Hekim önerisi olmadan antibiyotik kullanmayalım. Özellikle gıda amaçlı hayvan yetiştiriciliği yapan yetiştiricilerimiz Veteriner Hekim‟e danışmadan antibiyotik kullanmamalıdır. 

Veteriner Hekim‟e danışmadan, Veteriner Hekim‟in tavsiyesinin dışında kullanacakları antibiyotik başta olmak üzere diğer veteriner ilaçlarının kalıntıları hayvansal gıdalara geçerek gıda güvenliğini olumsuz yönde etkilemeleri sonucunda başta ilaç alerjisi olmak üzere önemli halk sağlığı sorunlarına neden olmakta.

Sağlıklı gelecek nesiller ve sağlıklı bir dünya için ekosistem sağlığı, insan sağlığı ve hayvan sağlığı ayrılmayan üçlü olduğu düşünülür ise Hayvan sağlığını korumadan insan sağlığını ve ekosistem sağlığını koruyamayız.

 Bu nedenle beslenan her türlü hayvan için gelişi güzel ilaç kullanmayın, daima Veteriner Hekiminin tavsiye edeceği ilaçları kullanılmasına dikkat edilmelidir. 

 

Hayvansal üretimde gıda güvenliği, çiftliklerde, mezbahalarda ve tarım endüstrisi gibi bütün gıda üretim sisteminde Veteriner Hekimlerin rolü üzerinde durulmalıdır. Denetimlere ciddi olarak ağırlık verilmelidir. Hayvan üretim ve denetimlerinin yürütülmesinde Veteriner Hekimler etkin role sahip olunmalıdır. 

 

Veteriner teşkilatı ile Veteriner hekimler ev ve süs hayvanlarından çiftlik hayvanları ve yabani hayvanlara kadar tüm hayvanların sağlığını korurlar. Hastalıkların önlenmesi, tedavisi,yemin kalitelisi ve tüm hayvanların bakım ve yetiştirilmesinden sorumludurlar. 

 

Veteriner Hekimlerin beklentileri,ülke ve milletimizin menfaatleri ile bire bir örtüşen ve aynı zamanda uluslar arası gereklilik arz eden hususlardır.Veteriner halk sağlığı ve gıda güvenliğinin temini için uluslararası kabullerin ve mesleki gereklerinin yerine getirilmesi gerekmektedir.Hayvan hastalıkları ile mücadele ve eradikasiyon projelerinin her hastalık için ayrı geliştirilmesi ve bütçelendirilmesi, veteriner Araştırma hizmetlerinin canlandırılması ve uzmanlık eğitimin yeniden başlatılması hayvansal ürün kaçakçılığının ve hayvansal ürün ithalatının önlenmesi ve hayvan ıslahı çalışmalarının geliştirilmesi gerekmektedir. 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık