Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?

 Uzmanlardan da karara destek geldi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serap Coşansu Akdemir, yumurtanın soğuk hava depolarında saklanarak satılmasına ilişkin kararın yerinde olduğunu belirtiyor. Akdemir, yum

Bozuk yumurta nasıl anlaşılır?

 

Uzmanlardan da karara destek geldi. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Serap Coşansu Akdemir, yumurtanın soğuk hava depolarında saklanarak satılmasına ilişkin kararın yerinde olduğunu belirtiyor. Akdemir, yumurtanın buzdalobına ambalajıyla saklanmasını öneriyor.
 
"Sıcaklık ne kadar düşük olursa yumurtanın raf ömrü o kadar uzun olur" değerlendirmesinde bulunan Akdemir, yumurtanın daha sağlıklı koşullarda saklanması için alınan kararı destekliyor. Oda sıcaklığında yumurtanın en çok 1 ayda dayanabildiğini, soğuk hava deposunda ise 4 ayla 6 ay arasında sağlanabileceğini vurgulayan Akdemir şu bilgileri veriyor: "Yumurtanın dış kabuğu gözenekli bir yapıya sahip. Yumurta oda sıcaklığında bekledikçe üzerindeki gözenekler genişliyor. Dolayısıyla bu gözeneklerden içeri hastalık yapan mikroorganizma girişi daha kolay oluyor. Dolayısıyla da bozulma hızlanıyor. Yaz aylarında sıcaklık arttıkça yumurta daha hızlı bozuluyor."
 
"YUMURTAYI YIKAMADAN BUZDOLABINA KOYUN"
 
Yumurtanın ne suretle olursa olsun kesinlikle yıkanmaması tavsiyesinde bulunan Akdemir şu uyarılarda bulunuyor: "Tavuk yumurtlarken yumurtanın kabuğuna dışkı bulaşması kaçınılmazdır. Dolayısıyla yumurtanın kabuğunda insanı hasta edebilen mikroorganizmalar ve bakteriler bulanabilir. Yumurtayı dolaba yıkamadan koymak lazım. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka var. Bu tabaka yıkandığında kayboluyor. Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale geliyor. Bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebiliyor. Yumurtayı pişirmeden önce de yıkamak doğru değil. Yıkamadan kırıp tüketmeliyiz."
 
Yumurtanın eve getirildikten sonra ambalajından çıkarılarak , buzdolabının yumurtalık için ayrılmış bölümünde değil, ambalajıyla beraber saklanmasının daha doğru olduğunu vurgulayan Akdemir, "Yumurtaları buzdolabındaki yumurtalıkta değil de kendi kutusunda muhafaza edilmeli. Yumurtalar buzdolabına yıkanmadan saklandığı için kabuğundaki mikroorganizmalar dolaptaki diğer yiyeceklere bulaşabilir. En iyisi kapalı kabında saklamak ve öyle tüketmek." diyor.
 
KIRILDIĞINDA SARISI DAĞILIYORSA YUMURTA BOZUKTUR
 
Akdemir'e göre, yumurtanın bozuk olduğunu dışarıdan bakarak anlamak çok zor. Ancak bazı ipuçları veriyor. Yumurta bekledikçe tepesindeki boşluk kısmı artıyor. Yumurta su içine konulduğunda yukarı çıkıyorsa o yumurtanın uzun süre rafta beklediği ve bozulduğu anlaşılabiliyor. Ayrıca, yumurta kırıldığı zaman sarısı dağılırsa o yumurta da bozuk demektir. Tavaya kırıldığı zaman sarısının dağılmaması gerekiyor. Dağılmıyorsa taze olduğunu gösteriyor. Çatlak yumurtalar da tüketilmemeli. Çünkü çatlayan kısımlardan hasta eden bakteriler ve mikroorganizmalar içeri gerebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler