Bahar güneşinden kaçmayın

  Doruk Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Neslihan Özkan, özellikle D vitamini ihtiyacının karşılanması için 15-20 dakika güneş ışığından yararlanılmasını istedi. Vücudun günlük ortalama D vitamini ihtiyacının 600 ile 800 ünite arasın

Bahar güneşinden kaçmayın

 

 

Doruk Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Neslihan Özkan, özellikle D vitamini ihtiyacının karşılanması için 15-20 dakika güneş ışığından yararlanılmasını istedi.

 

Vücudun günlük ortalama D vitamini ihtiyacının 600 ile 800 ünite arasında değiştiğini vurgulayan Özkan, “D vitamini ihtiyacımızın yüzde 90’ı deride güneş ışınları aracılığıyla sentezlenir. Sentezlenen D vitamini ya depolanır ya da karaciğer ve böbrekte aktif hale dönüştürülerek vücutta kullanılır. Derideki sentez işlemi ilkbahar ve yaz aylarında gerçekleşir. Kış aylarında güneşi her zaman görmek mümkün olmadığından D vitamini oluşumu yetersizdir. En kolay D vitamini alma yolu günde en az 15 - 20 dakika güneş ışığına maruz kalmaktır. Bu süre boyunca el, yüz ve kolların güneş görmesi yeterlidir. Haftada 4-6 defa bu işlemi tekrarlamak faydalıdır” dedi.

 

TÜRKİYE'DE D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ YÜZDE 30 İLE 50 ARASINDA GÖRÜLÜYOR

Doruk Sağlık Grubu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Neslihan Özkan, Türkiye'de çocuk ve erişkinlerde yüzde 30 ile 50 arasında D vitamini eksikliğinin tespit edildiğinin altını çizdi.Özkan, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilerek kemik yapımında kullanılmasını sağlayan D vitamininin özellikle çocukların büyümesi için gerekli olduğunu hatırlatarak, " D vitamini yetersizliğinde kemik mineralizasyonu bozuluyor. Büyüme çağındaki çocuklarda Raşitizm, yetişkinlerde ise kemik yumuşamasına (Osteomalazi) neden oluyor. Vatandaşlar yılda bir kez kandaki D vitamini düzeyine baktırmaları gerekiyor" dedi.

D VİTAMİNİN YARARLARI ÇOK

D vitaminin insan vücuduna pek çok olumlu etkisi olduğunu ifade eden Dr. Neslihan Özkan şunları söyledi. “Vücut direncini yani bağışıklık sistemini güçlendirir. Pankreas bezinden insülin hormonu salgılanmasını düzenler ve Tip 1 Diyabetin gelişimini önler. Kan basıncını diğer bir deyişle tansiyonu düzenler ve tansiyon yüksekliğini azaltır. Diş dokusunun gelişimi için gereklidir. Bazı kanserlerin ve kalp hastalıklarının gelişimini önler. Kaslara güç verir, eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrılar ortaya çıkar. Depresyondan korur. Solunum yollarındaki hücrelerden sentezlenen koruyucu bazı maddelerin üretimini artırır, akciğer ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korumaya yardım eder. Ayrıca gebelik sırasındaki ve çocukluk çağındaki D vitamini yetersizliğinin, kişinin erken yaşta Multiple Skleroz (MS) hastalığına yakalanma ihtimalini arttırabileceği belirtilmektedir. Bazı araştırmalarda ise D vitamininin kalın bağırsak kanseri riskini azalttığı gösterilmiştir. Ayrıca huzursuzluk ve uyku bozuklukları D vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler