Ayak mantarına dikkat

Ayak mantarlarının daha çok erişkin ve ergenlik çağındaki erkeklerde görüldüğünü, insan, hayvan ve topraktan bulaşabildiğini söyleyen Uzman Dr. Mustafa Topkasal, "Ayak mantarları en sık insan kaynaklı bulaşır. Bulaşması direk temasla olabileceği gibi, ter

Ayak mantarına dikkat

Ayak mantarlarının daha çok erişkin ve ergenlik çağındaki erkeklerde görüldüğünü, insan, hayvan ve topraktan bulaşabildiğini söyleyen Uzman Dr. Mustafa Topkasal, "Ayak mantarları en sık insan kaynaklı bulaşır. Bulaşması direk temasla olabileceği gibi, terlik, ayakkabı, havlu gibi ortak kullanılan eşyalardan veya banyo, hamam, plaj ve benzeri ortak kullanım alanlarından olabilir. Sıkı ve kapalı ayakkabılar giyilmesi, naylon çorap kullanımı, ayakların yetersiz havalanması, ayak terlemesi, yıkandıktan sonra iyi kurulanmaması mantar oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir" diye konuştu.

KAŞINTI, YANMA HİSSİ, KÖTÜ KOKU

Ayak mantarının en sık ayak parmak arasında oluştuğunu bununla birlikte ayak tabanı, ayak üst ve yan kısımlarında görülebildiğini belirten Dr. Mustafa Topsakal, ayak parmak aralarında soyulma, beyazlık, çatlaklar şeklinde, ayak tabanında ise genellikle kuru yaygın kepeklenmeler ve deride kalınlaşmalar şeklinde görülebileceğini bildirdi. Dr. Topsakal, "Ayak mantarları hastalarda ayakta kaşıntı, yanma hissi ve kötü koku gibi şikayetlere neden olabilir. Kaşınma yoluyla deride yaralar ve sıyrıklar açılması diğer mikroplar için giriş kapısı oluşturur ve değişik tiplerde ikinci bir mikrobik hastalık eklenebilir. Yılancık adı verilen mikrobik hastalığın ayaklar ve bacaklarda en sık görülme nedeni tedavi edilmeyen ayak mantarıdır. Ayrıca aynı bölgede yerleşebilen egzama, sedef hastalığı ve benzeri bazı hastalıklarla karışabilir" dedi.

"AYAKLARINIZI TEMİZ VE KURU TUTUN"

Mantar olduğu düşünülen kısımdan alınan parçanın mikroskopta incelenmesi veya mantar üreme ortamına ekilerek üremenin olup olmadığına bakılmasıyla mantar tanısının konabileceğini anlatan Uzman Dr. Mustafa Topsakal, şunları söyledi:

"Tanı konulduğunda hemen tedaviye başlanmalıdır. Basit vakalarda sadece deriye sürülen krem tarzında ilaçlar yeterli olabilir. Daha ciddi vakalarda ağızdan alınan ilaçlar gerekebilir. Ortalama tedavi süresi bir aydır. Tedavinin erken kesilmesi halinde mantar tekrarlayabilir ve tedaviye direnç gelişebilir. Ayaklar temiz ve kuru tutulmalıdır. Pamuklu veya yünlü çoraplar giyilmeli, günlük veya gerekiyorsa daha sık değiştirilmelidir. Dar ve sıkı ayakkabılar kullanılmamalı, yaz aylarında hava alabilen sandalet tarzı ayakkabılar tercih edilmelidir. Başkasının ayakkabısı, terliği giyilmemelidir. Hamam, banyo, duşlar, yüzme havuzları, spor salonları, soyunma odaları gibi yüksek yoğunlukta mantar sporları içerebilecek yüzeylerde yalın ayak yürümekten kaçınılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler