Aspirin kanser düşmanı çıktı

Aspirinin, kolon ve rektum kanserlerine (kolorektal kanserler) yakalanan ve gen mutasyonuna sahip kişilerin ömrünün uzamasını sağlayabileceği belirlendiAmerikalı bilimadamlarının yaptığı araştırma, PIK3CA geninin mutasyona uğramış haline sahip hastalarda

Aspirin kanser düşmanı çıktı

Aspirinin, kolon ve rektum kanserlerine (kolorektal kanserler) yakalanan ve gen mutasyonuna sahip kişilerin ömrünün uzamasını sağlayabileceği belirlendi

Amerikalı bilimadamlarının yaptığı araştırma, PIK3CA geninin mutasyona uğramış haline sahip hastalarda aspirinin etkili olduğunu gösterdi. "New England Journal of Medicine (NEJM)" dergisinde yayımlanan araştırmaya 900'den fazla kanser hastası katıldı.
 
Gen mutasyonuna sahip ve düzenli olarak aspirin içen hastaların yüzde 97'sinin teşhisten 5 yıl sonra hayatta kaldığı, diğer gruptakilerde ise bu oranın yüzde 74 olduğu görüldü.
 
13 yıl süren araştırmada, mutasyona sahip geni taşıyan ve aspirin içen hastalarda kanserden ölüm riskinin yüzde 82 azaldığı vurgulandı.
 
PIK3CA geninin mutasyona uğramamış haline sahip hastalarda ise aspirinin hayatta kalma şansını etkilemediği belirtildi. 
 
Bilimadamları, kolon ve rektum kanserine yakalanan hastalardan yüzde 20'sinin bu mutasyona sahip olduğunu düşünüyor.
 
Araştırmaya imza atanlardan Dr. Şuci Ogino, sonuçlar umut verici olsa da daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık