Ağızdan nefes alıyor,gece horluyorsanız...

Bazı durumlarda sorun basit enfeksiyonken bazılarında ise cerrahi müdahale gerektiren bir sorun mevcuttur.Uzmanlar, burun ameliyatlarının 18 yaşından sonra yapılmasının uygun olduğunu ifade ediyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice, günün büyü

Ağızdan nefes alıyor,gece horluyorsanız...

Bazı durumlarda sorun basit enfeksiyonken bazılarında ise cerrahi müdahale gerektiren bir sorun mevcuttur.

Uzmanlar, burun ameliyatlarının 18 yaşından sonra yapılmasının uygun olduğunu ifade ediyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice, günün büyük bir bölümü ağızdan nefes alarak geçiyorsa operasyonun yasam kalitesini düzeltmek için düşünülmesi gerektiğini dile getiriyor.
 
Burnun temel işlevini ‘solunan havayı nemlendirip ısıtmak ve süzmek’ şeklinde ifade eden Dr. Yenice, şu bilgileri verdi: “Burun içindeki büyük boşluğu iki eşit parçaya ayıran bir burun orta bölmesi vardır. Bu bölme burun dış kısmına yakın kısımda kıkırdak ve daha içeride de kemikten oluşur.
 
Burun boşluklarının yan duvarında ise burun etleri vardır. Bunlar burna giren havanın ısıtılması, nemlendirilmesi ve süzülmesine katkıda bulunurlar.”
 
Burun tıkanıklığının, burun orta bölmesinin eğriliği, burun ya da duvar etlerinde büyüme, nezle gibi hastalıklar sonucu oluşan şişme, sinüzit durumlarında meydana geldiğini ifade eden Yenice, tedavi konusunda şu şunları dile getirdi:
 
“Cerrahi girişim ile burun orta bölmesi eğriliği ve burun yan duvar etlerinde büyümelere müdahale edilebilir ve iyileşme sağlanabilir. Ancak mukoza şişmesi ile ilgili sorunlar cerrahi ile giderilemez.
 
Burun tıkanıklığı kişi için sorun haline gelmişse, yani kişi günün büyük bir bölümünü burundan değil de ağızdan nefes alarak geçiriyorsa gece horlamaları oluyorsa operasyon yasam kalitesini düzeltmek için düşünülmelidir.”
 
“BURUN BÖLMESİ EĞRİLİĞİ AMELİYATI GEREKLİDİR”
 
Dr. Yenice, burun bölmesi eğriliğinde ameliyat gerekliğini konusunda şunları söyledi: “Burun bölmesinin eğriliği, hem çevresindeki yüz kemiklerinin farklı gelişimlerine bağlı çekilmeler sebebiyle, hem de doğum sırasında ve erken çocukluk döneminde oluşabilen darbeler sonucu oluşur.
 
Eğer eğrilik, aşağıdaki sorunlara neden oluyorsa ameliyatla düzeltilmesi hasta için yararlıdır. Burun solunumunun engellenmesi, horultulu solunum, bas, yüz ağrısı, tekrarlayan sinüs iltihapları, gırtlak ve bronş iltihapları, orta kulağı havalandıran östaki borusu nezlesi ve orta kulak iltihaplarına eğilim, burnun arka bölümü veya sinüslerin ameliyatları, belli tip burun kanamaları.”
 
Ameliyatın burun içinden yapıldığını belirten Yenice, şunları kaydetti: “Burun bölmesi üzerindeki örtü kesilir ve burun bölmesinin eğri olan kısmının üzerinden ayrılır. Kıkırdak ve kemikteki eğri ve fazla olan kısımlar çıkartılarak veya yeniden şekillendirilerek burun bölmesi düzeltilir. Yani amaç eğri olan burun ortasındaki duvarı düz bir duvar haline getirmektir.
 
Daha sonra ayrılan mukozanın bu duvara yeniden yapışması için dikiş atılır ve gerekirse nasal silikon kalıp yerleştirilir. Eğer burun içindeki etler de çok büyük ve solunumu zorlaştırıyorsa, aynı zamanda burun etlerine de müdahale edilebilir. Tedavi seçeneklerinde radyofrekans kullanılarak konka küçültme ve endoskopik konka redüksiyonu yöntemleri mevcuttur.”
 
Burun ameliyatlarının, yüzdeki kemik ve kıkırdak gelişiminin durduğu 18 yaşından sonra yapılmasının uygun olduğunu ifade eden Yenice, 60'lı yaşlardaki hastalarda da yapılabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık