4 Şubat Dünya Kanser Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle yapılan açıklamada, kanserde erken teşhisin önemli olduğu vurgulandı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, kanserin, dünyada ve ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında halen ilk s

4 Şubat Dünya Kanser Günü

Trabzon Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 4 Şubat Dünya Kanser Günü münasebetiyle yapılan açıklamada, kanserde erken teşhisin önemli olduğu vurgulandı. 

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, kanserin, dünyada ve ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer aldığı belirtilerek şöyle denildi: "Kanser, erken teşhisle önlenebilen bir hastalıktır. Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü ilan edilmiştir.
 
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir, ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak kişinin kanser olduğu anlamına gelmez.
 
Bu belirtiler, açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitle, cilt değişiklikleri, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler olarak sayılabilir."
 
Erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanserinin ölüm nedenleri sıralamasının başında geldiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Müdürlüğümüz tarafından ilimiz Fatih Devlet Hastanesi binasında hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)’de, 40-69 yaş arasında meme kanseri, 30-65 yaş arasında rahim ağzı kanseri ve 50-70 yaş arasında kolorektal kanserlerin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları uygulanmaktadır."
 
Kanserden korunmanın kanserin tedavisinden daha önemli bir husus olduğu belirtilen açıklama şöyle sona erdi: "Kanserlerin yüzde 30-40’ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur.
 
Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite kanserler için risk faktörleridir. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser, aynı zamanda kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan, teşhis ve tedavi maliyeti yüksek olan bir hastalıktır.
 
Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak, kanser hastalığı ile ilgili toplumu bilgilendirmek ve erken teşhisin hayat kurtarabileceği bilincini yerleştirebilmek amacıyla çalışmalarımıza yıl boyunca devam etmekteyiz.Unutmayınız ki erken teşhis hayat kurtarır."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık