265 hastane ya taşınacak ya kapanacak!

 Geçici madde, Sağlık Bakanlığı kriterlerine 7 yıl içinde uymayanların kapanmasına ya da taşınmasına neden olacak Türkiye'deki oranı yüzde 35'lere yaklaşan özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nı rahatsız etti. Beş yıldır hastane açılmasına izin vermeyen bak

265 hastane ya taşınacak ya kapanacak!

 

Geçici madde, Sağlık Bakanlığı kriterlerine 7 yıl içinde uymayanların kapanmasına ya da taşınmasına neden olacak
 
Türkiye'deki oranı yüzde 35'lere yaklaşan özel hastaneler, Sağlık Bakanlığı'nı rahatsız etti. Beş yıldır hastane açılmasına izin vermeyen bakanlık, yeni önlemlerle özel sektöre sınır getirmeye hazırlanıyor.
 
Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne eklenen geçici 2'nci maddenin uygulanması için Sağlık Bakanlığı 81 ilin valiliklerine yazı gönderdi. İskan, yangın ve deprem uygunluğunun, kurulacak komisyonlar kanalıyla bakanlığa iletilmesini öngören maddeye 7 yıl içinde uyum sağlamayan hastaneler, ya kapanacak ya da taşınacak. 
 
Uygulamada özel hastaneler en çok, yapının projeye uygun olarak tamamlanıp tamamlanmadığını gösteren iskan raporunda zorlanacak. Çünkü tüm Türkiye'de sayıları 530'u bulan özel hastanenin yarısının iskanının olmadığı belirtiliyor. Farklı kullanım alanlarından sonra hastaneye çevrilmiş binalar da bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'nın üst düzey yetkilisinden alınan bilgiye göre özel hastanelerin oranı yüzde 35'e geldi.
 
Bu nedenle kısa dönemde yeni hastane açılmasına izin verilmeyecek. Mevcut hastanelerin birleşerek kapsamlı hale gelmesini amaçladıklarını ifade eden yetkili, şöyle konuştu: “Biz burada bir büyüme istemiyoruz. Tabii ki devlet ruhsat verdiği kimseyi mağdur etmez ancak hastanelerin fiziksel ve hizmet açısından kurallara uymaları gerekiyor.”
 
Bakanlık kendi teşviklerini kullandıracak
 
Bakanlığın belirlediği seviyeye çekilecek özel hastaneler için olası bir teşviğin verilip verilmeyeceğini sorduğumuz yetkili, şu yanıtı verdi: “Sağlık Bakanlığı'nın böyle bir bütçesi yok, ancak tabii ki kendi teşvik mekanizmalarımızı kullanacağız. Mesela kadro açıldığında belirtilen sürede uyum sağlayan hastanelere öncelik tanıyacağız.”
 
Oluşturulacak komisyonların en kısa zamanda hastaneleri denetlemeye başlayacağını da kaydeden bakanlık yetkilisi, sektörün eksiklerini bu komisyonlarla birlikte belirlenecek zaman diliminde tamamlayacağını söyledi. 
 
'Hastane başına en az 600 bin lira harcamak gerek'
 
Avicenna Hastanaleri'nin Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Doğan, 15-20 yıl önce yapılan hastanelerin ruhsatlarının belediyelerin verdiği ve iskan yerine geçen evraklarla alındığını belirtti. Beş hastanelerinden dördünde iskan raporu olmadığını ifade eden Doğan, şunları söyledi: “İskan, sadece hastanelerin değil bütün binaların sorunu. Giriş kotu projede gösterilenden yarım metre yüksekteyse biz binayı nasıl indirip kaldıracağız?
 
Asansörün derinliği projedekinden farklıysa, iskan almak için makine harcı yatıramazsınız. Bu mümkün değil. Her bir hastane için en az 600 bin lira harcamak gerekir. Yapılması gereken İmar ve İskan Bakanlığı'nın teknik şartları değerlendirmesi, deprem ve itfaiye raporunun da belediyelerce verilmesi.”
 
'Yeni iskan almak mümkün değil'
 
Acıbadem Fulya Hastanesi'nin inşaatını yapan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, iskanı olmayan hastanelerinin yapılacak değişiklikle iskana uygun hale gelmesinin mümkün olmadığını söyledi. Daha proje bazında pek çok kriterin olduğunu ifade eden Aşçıoğlu, “Hastane olma özelliğini taşımayan çok sayıda hastane var” diye konuştu.
 
HASTANELERİN İSKAN DIŞINDA BU KRİTERLERE UYMASI GEREK
 
- Yangın ve deprem yönünden uygunluğunun belgelenmesi.
 
- Katlar arasındaki merdivenlerin, sedye ile hasta çıkarabilecek nitelikte olması.
 
- Hastanelerin bütün katlarında koridor genişlikleri en az iki metre olur. 
 
- Hasta asansörü kuyu boşluğu ölçüsünün, TSE standartlarında olması.
 
- Merkezi ısıtma sistemi zorunluluğu.
 
- Ameliyathanelerde hijyenik klima santralı yaptırılması zorunluluğu.
 
- Tuvalet ve banyo kapılarının dışa doğru açılması zorunluluğu.
 
- Hastaların ve personelin kullandığı alanlar yeterli güneş ışığından yararlanmalıdır.
 
- Tıbbi hizmet birimleri; tıbbi hizmeti engelleyecek tarzda ve hastane binasından veya bina kompleksinden ayrı yerde tesis edilemez.
 
- Özel hastaneler, müstakil binada faaliyet gösterir. 
 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık