120 TIR'la kanser taraması

Kanserle mücadele için Sağlık Bakanlığı yurtdışından 120 adet “kanser tarama TIR’ları” getirtiyor. Teşhis için gerekli cihazların bulunduğu TIR’lar tüm Türkiye’yi gezerek vatandaşı muayene edecek. Sağlık Bakanlığı kanser vakalarını erken teşhisle önleyebi

120 TIR'la kanser taraması
Kanserle mücadele için Sağlık Bakanlığı yurtdışından 120 adet “kanser tarama TIR’ları” getirtiyor. Teşhis için gerekli cihazların bulunduğu TIR’lar tüm Türkiye’yi gezerek vatandaşı muayene edecek.
 
Sağlık Bakanlığı kanser vakalarını erken teşhisle önleyebilmek için dev bir proje başlatıyor. Bakanlık yurtdışından 120 kanser tarama TIR’ı getirtiyor. Bu araçlarda aile hekimleri djitial mamografi cihazlarıyla tüm vatandaşları muayene edecek. Kanser tanısı konan vatandaşlar hastanelere ve uzman doktorlara yönlendirilecek.
 
İLK ETAPTA KADINLAR VAR
 
Sistem şöyle işleyecek: “Türkiye 14 sağlık bölgesine ayrılacak. Öncelikle illerin, ilçelerin, semtlerin ve köylerin nüfusu çıkarılacak. Nüfusa göre gönderilmesi gereken TIR sayısı belirlenecek.
 
TIR’lardaki uzman doktorlar ve aile hekimleri mahalle mahalle dolaşarak taramalara başlayacak. İlk etapta sadece kadınlar muayene edilecek. Yapılan tarama sonuçları 10 gün içinde açıklanacak. TIR’la tarama yılda 2 kez yapılacak. Taramaların ardından sonuçlar için hastalara şifreler verilecek. Hasta bu şifreyle gittiği hastaneden bilgi alabilecek. Böylece film taşıma derdi de sona ermiş olacak.”
 
EYLÜL AYINDA BAŞLIYOR 
 
Bakanlık yetkilileri konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Kanser taraması için eylül ayında projeye start vereceğiz. Amacımız bu TIR’lar sayesinde hastanelerin yükünü azaltmak.” Sağlık Bakanlığı yaptığı araştırmalarda bazı bölge halkının, ulaşım güçlükleri, maddi yetersizlikler, bilinçsizlik, aile ve çevre baskısı gibi nedenlerden dolayı Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) gidemediğini belirtti. Bundan sonra çeşitli nedenlerle merkezlere gidemeyen hastanın da ayağına gidilerek tedavisinin yapılması sağlanacak.
 
ÖNCELİK 3 KANSER TÜRÜNDE
 
TIR’lar belirlenen bölgelerde ilk etapta rahim ağzı, meme ve bağırsak kanserlerini tarayacak. Böylece toplum sağlığı merkezleri ile mahallenin röntgeni çekilecek. Kimin ne hastalığı olduğu merkezi sisteme kaydedilecek.
 
 Hepsi birer hastane
 
TIR’larda bulunan cihazlar adeta bir hastaneyi andırıyor. Kanser TIR’larında mamografi ünitesi, dijital görüntüleme ve değerlendirme sistemi, dijital arşiv sistemi, röntgen odası içindeki radyasyonlu havayı tahliye etmek için fan bulundurulacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık