Sağlığınızı korumanın 6 yolu

Kulağınızda şiddetli ağrı, işitmede azalma ve akıntı sorunu mu var? Bunun nedeni, özellikle yaz mevsiminde görülme sıklığı artan dış kulak yolu enfeksiyonu olabilir. Aslında alacağınız basit önlemlerle bu sorundan korunabilirsiniz!Sıcaktan bunalıp fırsat

Sağlığınızı korumanın 6 yolu

Kulağınızda şiddetli ağrı, işitmede azalma ve akıntı sorunu mu var? Bunun nedeni, özellikle yaz mevsiminde görülme sıklığı artan dış kulak yolu enfeksiyonu olabilir. Aslında alacağınız basit önlemlerle bu sorundan korunabilirsiniz!

Sıcaktan bunalıp fırsat buldukça denize veya havuza koştuğumuz yaz aylarında dış kulak yolu iltihabı ile kulakta mantar oluşumu gibi bazı kulak sorunlarının sıklığı artıyor. Bunun temel nedeni ise dış kulak yolunun havuzlarda ve denizde daha kolay travmatize olması ve mikropların enfeksiyona yol açabilecek ortamı daha çok bulabilmeleri. Sonuç; kulakta şiddetli ağrı, işitmede azalma, akıntı ya da kaşıntı sorunuyla kabusa dönüşen günler.

Oysa alacağınız basit önlemlerle başta dış kulak yolu enfeksiyonları olmak üzere kulak iltihaplarından korunmanız hiç de zor değil. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. M. Güven Güvenç, yaz mevsiminde kulak sağlığınızı korumamız için 6 önemli öneride bulundu.         

1. Girdiğiniz havuzun ve denizin temizliğine dikkat edin

Enfeksiyonların önlenmesinde havuzların hijyeninin sağlanması  büyük önem taşıyor. Kirlilik nedeniyle denize girmenin yasaklandığı yerlerde de kurallara uymaya özen gösterin. Aksi
takdirde deniz keyfinizin ummadığınız faturaları olabiliyor. Örneğin dış kulak yolu iltihabı oluşması gibi.

2. Kulağınızı sudan koruyun.

Kulak zarınızda bilinen bir delik varsa ya da kulağa tüp takma operasyonu yapıldıysa, kulağınızı sudan korumanız, olası enfeksiyonların önlenmesinde büyük önem taşıyor. Duş yaparken ya da
banyoda dış kulak yoluna yerleştirilen tek kullanımlık vazelinli pamuk uygulaması, kulağınızı
sudan korumanız için oldukça etkin ve sağlıklı bir yöntemdir. Yüzerken ise bazı özel kulak bantlarıyla kulaklarınızı sudan koruyabilirsiniz.

3. Kulak çubuğu kullanmayın

Her ne kadar ucunda pamuk bulunan kulak çubukları eczanelerde veya marketlerde satılsalar da, kulak sağlığınız için bunları kullanmanız sakıncalı. Çünkü kulağınızı temizlediğinizi düşünürken, dış kulak yolunuzdaki kirleri zara doğru itip, kulağınızın tıkanmasına yol açabilirsiniz. Daha da önemlisi kulak çubukları dış kulak yolunu zedeleyip kulakta kanamaya sebep olabiliyor, iltihaplanmaya zemin oluşturabiliyor. Çok nadir de olsa, kulak çubuğu ile kulak zarının delinmesi bile söz konusu olabiliyor.

4. Kulağınızın nemini saç kurutma makinesiyle alın

Duş ya da banyo sonrasında, kulak çubuğu kullanmak yerine,  kulağınızı yakmayacak uygun bir mesafeden, kulağınıza doğru saç kurutma makinesi tutun. Bu yöntemle kulağınızın nemini saniyeler içinde ortadan kaldırabilirsiniz.

5. Kulak temizletmek alışkanlık yapar diye korkmayın

Kulak kiri dış kulak yolunda birikip bir tıkaç oluşturabiliyor. Özellikle deniz ya da havuz sonrasında bu tıkaç suyla şişip kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı oluşturabiliyor. Bu  durumda hekime  başvurup kulağınızı temizletmelisiniz. 'Bir kez kulağını temizleten bu işlem nedeniyle hep  kulağını temizletmek zorunda kalır' şeklinde yanlış bir inanış var. Oysa hekim kulak kiri oluştuğu  için kulak temizleme işlemini yapıyor. Hekim bu işlemi yaptığı için kulakta tıkaç oluşma sıklığı artmıyor!  Yaşla birlikte kulak salgıları koyulaştığı için kulak temizletme  ihtiyacı artabiliyor. Bu nedenle de toplumda kulak temizletmenin alışkanlık yaptığına dair yanlış bir kanı oluşuyor.      

6. Kulağınız ağrıyorsa, kaşınıyorsa veya akıyorsa hekime başvurun!

Özellikle kulağa dokununca artan ağrı, tıkanıklık ve akıntı, dış kulak yolu iltihabının tipik belirtilerini oluşturuyor.  Ayrıca kulağınızdaki bir kaşıntı mantar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, altta yatan etken bir egzama da olabiliyor. Bu durumlarda ezbere ilaç kullanmak yerine en sağlıklısı bir hekime başvurmanız olacaktır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler