Pentagon heyeti Ankara'ya geliyor

Suriye sınırında “Güvenli Bölge” oluşturulması için koalisyon güçleriyle görüşmeler sürerken, ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christine Wormuth, beraberinde 40 kişilik askeri heyetiyle bu akşam Ankara’ya geliyor. ABD Savunma Politikası Müsteşarı olarak at

Pentagon heyeti Ankara'ya geliyor
Suriye sınırında “Güvenli Bölge” oluşturulması için koalisyon güçleriyle görüşmeler sürerken, ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Christine Wormuth, beraberinde 40 kişilik askeri heyetiyle bu akşam Ankara’ya geliyor.
 
ABD Savunma Politikası Müsteşarı olarak atandığı Haziran 2014 tarihinden bu yana ABD’nin, Suriye ve Irak konusundaki en kilit isimlerinden biri olan Wormuth, ABD ulusal Güvenliği için savunma politikası ve entegrasyon, ulusal güvenlik hedeflerine ulaşım için planların gözetimi, strateji geliştirme, günlük askeri faaliyet planlama ve rehberlik konularından sorumlu isim olarak biliniyor.
 
İncirlik için gelmişti
 
Bu göreve geldikten sonra ilk uluslararası ziyaretini de 7 Kasım 2014’de Türkiye’ye yapan Warmoth, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı yetkileri ile masaya oturarak, koalisyon güçlerinin Suriye’de düzenleyecekleri hava operasyonunda İncirlik’in kullanımını gündeme getirmiş ancak Ankara’dan “Suriye’ye kapsamlı bir operasyon düzenlenmediği sürece İncirlik’in kullanımı sözkonusu olamaz” yanıtını almıştı. Warmoth’un görüşmesinden hemen bir hafta sonra ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, yine Türkiye’nin IŞİD koalisyonuna katılması ve İncirlik’in bu operasyonlarda kullanımı talebiyle Türkiye’ye gelmişti.
 
Güvenli bölge şartı
 
Warmoth ile bu kez yapılacak görüşmelerin gündeminde ise DEAŞ ile mücadele, PYD’nin bölgedeki pozisyonu, koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının yarattığı demografik değişiklikler ve Türkiye’nin talep ettiği güvenli bölge konuları yer alıyor. Ankara, koalisyon güçlerinin yaptığı hava operasyonlarının, bölgede Arap - Kürt savaşı doğurabileceği kaygısını Warmoth’a iletecek. Bu durumun Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgası oluşturabileceğini vurgulayacak Ankara, “Gerek mülteci dalgasını, gerekse hava operasyonlarının yarattığı demografik değişiklikleri önlemek için güvenli bölge şart” mesajını verecek. Warmoth’a ayrıca, Türkiye’nin sınır güvenliği konusunda aldığı tedbirler de anlatılacak.
 
Askeri toplantı
 
Warmoth, beraberinde 40 kişilik bir askeri heyetle Ankara’ya geliyor. Bu kalabalık askeri ziyaret, TSK’nın, Suriye sınırındaki birlik komutanlarının Ankara’ya çağrıldığı haftaya denk gelince kulislerde, “ABD’li komutanlar ile Türk komutanları, bu ziyaret kapsamında askeri bir toplantı mı yapacaklar?” sorusunu gündeme getirdi.
 
ÖZEL KUVVETLER KOMUTANI SINIRDA
 
Suriye sınırında teyakkuz halinde olan Türk askeri dün Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı’yı ağırladı. Aksakallı, Suriye sınırında incelemelerde bulunmak üzere dün Kilis’e gitti. Aksakallı, beraberindeki askeri heyet, ilk olarak 2. Hudut Tabur Komutanlığı Astsubay Zafer Yılmaz Kışlası’nı ziyaret etti. Sınırdaki son gelişmeler ve alınan tedbirlerle ilgili brifing alan Aksakallı, daha sonra Öncüpınar Gümrük Kapısı’na geçti. Öncü Hudut Karakoluna giden Aksakallı, Suriye sınır hattındaki birlikleri de ziyaret ederek askerlerle bir süre görüşüp fikir alışverişinde bulundu.  Buradan Elbeyli ilçesine bağlı Ardıçlı Hudut Karakoluna geçen Tümgeneral Aksakallı, Suriye sınırının sıfır noktasına konuşlu bulunan askeri birlikleri ziyaret edip komutanlarla bir süre görüştükten sonra sınırdan ayrıldı. Tümgeneral Zekai Aksakallı’ya Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tümgeneral Cemalettin Doğan da eşlik etti.
 
YERİNDE DENETLEDİ
 
Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı sınırdaki güvenlik önlemlerini denetledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem