Organlarıyla 4 kişiye umut oldu

Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya'nın bağışlanan kalbi, karaciğeri ve böbrekleri 4 hastaya umut oldu.Ünye ilçesinde 1 Ağustos'ta kuzeni Sefa Atay (12) ile serinlemek için girdikleri ırmakta boğulma tehlikesi geçiren, ardından O

Organlarıyla 4 kişiye umut oldu

Ordu'da beyin ölümü gerçekleşen 12 yaşındaki Mahmut Çetinkaya'nın bağışlanan kalbi, karaciğeri ve böbrekleri 4 hastaya umut oldu.

Ünye ilçesinde 1 Ağustos'ta kuzeni Sefa Atay (12) ile serinlemek için girdikleri ırmakta boğulma tehlikesi geçiren, ardından Ordu'daki özel bir hastanede tedavi altına alınan Çetinkaya'nın beyin ölümü gerçekleşti. 

Doktorların görüştüğü aile, organların bağışlanması talebini kabul etti. Bunun üzerine Ankara, Erzurum ve İstanbul'dan gelen uzman ekipler, yaklaşık 5 saat süren operasyonla Çetinkaya'nın böbrekleri, karaciğeri ve kalbini aldı.

Çocuğun kalbi, nakil için Sağlık Bakanlığına ait ambulans uçakla Ankara, böbrekleri ve karaciğeri ise karayoluyla Erzurum ve İstanbul'a götürüldü. 

Ağabey Ahmet Çetinkaya, kardeşinin organlarının bulunduğu kutuyu alarak ambulansa kadar taşıdı. Baba İsa Çetinkaya ise organların taşındığı kutuyu öptü.

- "Oğlum yaşayacak"

İsa Çetinkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlunun kuzeniyle girdiği ırmakta boğulma tehlikesi geçirdiğini söyledi. 

Ardından oğlunun hastanede tedavi altına alındığını belirten Çetinkaya, "Önce yeğenim Sefa Atay'ı kaybettik. Ardından da dün gece oğlumu kaybettim. Şimdi onun organları başkalarında yaşayacak. Benim oğlum yaşayacak. Acımız çok büyük" dedi. 

- Kalp 7 yaşındaki hastaya nakledilecek

Organ ve Doku Koordinatörü Dr. Mithat Yağlı ise organ bağışında bulunan Çetinkaya ailesine teşekkür etti.

Bağışla 4 hastaya hayat verileceğini dile getiren Yağlı, "Ekiplerimizin başarılı operasyonlarıyla alınan organlardan kalp Ankara, iki böbrek İstanbul, karaciğer ise Erzurum'daki hastalara hayat verecek. Böylelikle 4 insanımıza ışık olacağız. Mahmut Çetinkaya kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kalbin 7 yaşında bir çocuğa nakledileceğini bildiren Yağlı, bu çocuğa bir yaşında da kalp nakli yapıldığını söyledi. Yağlı, "Başkent Üniversitesinde bekleyen bu çocuğumuz, daha önce Türkiye'deki kalp nakli yapılan en küçük çocuğumuzdu. 7 yıldır kalp nakliyle yaşıyordu. Bu kalp, şimdi ona ikinci kez nakledilecek. Bu da ayrı bir önem arz ediyor" diye konuştu. 

Organ nakli açısından Ordu-Giresun Havalimanı'nın açılmasının önemine de işaret eden Yağlı, "Özellikle kalp nakillerinde havalimanımızın önemi bir kez daha arttı. Çünkü kalp nakillerinde zaman ve süre çok önemli" değerlendirmesinde bulundu.

icinde-oglunun-kalbi-olan-organ-kutusunu-operek-ugurladi-5912007.jpeg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler