O hastaların çilesi bitiyor...

Edirne'de kanser teşhisi konulan üniversite öğrencisi Dilek Özçelik ile gündeme gelen bulunamayan ilaçlarla ilgili sorunun çözümü için bir adım daha atıldı.Temininde sıkıntı çekilen ilaçlarla ilgili fiyat esnekliği ve üretim teşviki gibi bir dizi önlem al

O hastaların çilesi bitiyor...

Edirne'de kanser teşhisi konulan üniversite öğrencisi Dilek Özçelik ile gündeme gelen bulunamayan ilaçlarla ilgili sorunun çözümü için bir adım daha atıldı.

Temininde sıkıntı çekilen ilaçlarla ilgili fiyat esnekliği ve üretim teşviki gibi bir dizi önlem alan Sağlık Bakanlığı, bu önlemlere rağmen ilacın yurt dışından getirilmesinin kaçınılmaz olduğu durumlarda da hastaların mağdur olmaması için kolaylıklar getirdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkililerinden alınan bilgiye göre, artan şikayetlerin önüne geçilmesi, hastaların mağdur olmaması, bürokratik işlemlerle zaman kaybedilmemesi amacıyla yeni çözümler içeren Yurt Dışı İlaç ve Endikasyon Dışı İlaç Kılavuzları güncellendi.

Bakanlık, güncellenen bu kılavuzlarla sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırmayı hedefliyor.

"e belge"yle bürokratik işlemler bitecek

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren başlayacak uygulamayla yurt dışından ilaç getirmek için hastanın elinde reçeteyle dolaşmasının önüne geçilecek, azaltılan bürokrasiyle daha hızlı işlem yapılması sağlanacak.

Yurt dışı ilaç temini için hekimler sistemden dolduracakları formları anında Kuruma iletecek, ilgili komisyon da mümkün olan en kısa sürede geri dönüş yaparak gerekli belgeleri onaylı tedarikçilere iletecek.

Bu sayede hasta, düzenlenen belgelerde eksik ya da hata olduğu için günlerce uğraşmak zorunda kalmayacak.

Yeni kılavuzla yurt dışı ilaç listesi güncellenerek yeniden yayınlanacak.

Kurum tarafından her hafta "Sağlık Bakanlığından Ek Onaya Gerek Olmayan Yurtdışı İlaç Listesi" güncellenerek yayımlanıyor, bu listede olan ilaçlar için hastalar tekrar onay almadan ilaçlarını temin edebiliyordu.

Yeni kılavuza göre hem bu liste hem de aktif ve pasif liste tedarikçilerle eş zamanlı güncellenecek.

Türkiye'de ruhsatı olmayan ilaçlar için kolaylık

Türkiye'de ruhsatı olmayan ilaçların yurt dışından getirilmesinde yaşanan sorunlar da ortadan kalkacak.

"Endikasyon Dışı İlaç Kullanım Kılavuzu"nun güncellenmesiyle 1 Ocak 2015'den itibaren başvuruların "e belge"yle yapılarak bürokratik işlemlerin azaltılması hedefleniyor.

Stok zorunluluğu

Güncellenen Yurt Dışından İlaç Temini ve Kullanım Kılavuzunda, yurt dışından ilaç temininin, Bakanlıktan onay alan tedarikçiler tarafından yapılabileceği hükmü yer aldı.

Kurumca, tedarikçilerin stokta bulundurma zorunluluğu olan ilaçlar Yurt Dışı İlaç Listesinde duyurulacak. Böylece tüm tedarikçiler için stok bulundurma zorunluğu getirilerek vatandaşların ilaç beklemesinin önüne geçilecek.

Tedarikçiler bu listeye göre zorunluluğu olmayan ilaçları da stoklarında bulundurabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler