Çay ve Fındığa Alternatif

Karadeniz Bölgesindeki çay ve fındığa bağımla kalan tarımı canlandırmak, ekilebilir alanları değerlendirmek ve çiftçiye ekonomik katkı sağlamak amacıyla 200 bin YTL harcayarak, 46 çeşit üzümsü fidanın yer aldığı örnek bahçe kurdu.Eski Uluslararası Nakliye

Çay ve Fındığa Alternatif

Karadeniz Bölgesindeki çay ve fındığa bağımla kalan tarımı canlandırmak, ekilebilir alanları değerlendirmek ve çiftçiye ekonomik katkı sağlamak amacıyla 200 bin YTL harcayarak, 46 çeşit üzümsü fidanın yer aldığı örnek bahçe kurdu.

Eski Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı ve Nuhoğlu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu'nun bağışladığı Trabzon'un Hayrat ilçesi Çamlıtepe Mahallesi Anismeşesi mevkisindeki arazide 2006 yılı Ocak ayında oluşturulan bahçeye çoğu yurt dışından ithal edilen 46 çeşit üzümsü meyve fidanı dikildi.

Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali İslam, Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Çelik'in denetiminde düzenlenen bahçede modern tarım teknikleri kullanılarak yetiştirilen mavi yemiş, turna yemişi, siyah Frenk üzümü, kırmızı Frenk üzümü, Bektaşi üzümü, kokulu kara üzüm, kivi, ahududu, böğürtlen, kara yemiş, çilek, Trabzon hurması ve bu türlere ait 46 çeşit fidandan, aradan bir yıl geçmesine rağmen ilk ürünler alındı.

Doç. Dr. Ali İslam yaptığı açıklamada, 2003 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde ilki gerçekleştirilen Ulusal Kivi ve Üzümsü Meyveler Sempozyumu'nun ardından Nuhoğlu Vakfı yöneticilerinin kendileriyle temasa geçmesiyle, bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına hizmet etmek amacıyla Hayrat Örnek Üzümsü Meyveler Bahçesi'nin tesis edildiğini söyledi.

-BARIŞ VE ARKADAŞLIK SEMBOLÜ TURNA YEMİŞİ-

İslam, modern tarım teknikleri kullanılarak, tamamen organik tarım yönetmeliğine uygun olarak geliştirilen bahçede 46 çeşit üzümse meyve fidanı yetiştirildiğini belirterek, ''Bu çeşitlerin bir kısmı ülkemize ilk defa getirilmiş ve ilk defa bu bölgede adaptasyonu yapılmaktadır. Bunlardan biri Amerika'da barış ve arkadaşlık sembolü olarak bilinen turna yemişidir'' dedi.
Meyvelerin genellikle dikim yılından 3-5 yıl sonra verime başladığını, örnek bahçeye dikilen fidanlardan bir yıl sonra ümit verici ürün aldıklarını ifade eden İslam, ''Önümüzdeki 1-2 yıl içinde hangi türün ne kadar verimli olduğu ve bunun ekonomik analizini de yapıp, ulusal platformda duyurusunu yapacağız. Bu araştırma sonuçlarına göre türlerin bölgemizde yaygınlaştırılması için fidan üretimi ve satışının da yapılması düşünülmektedir.


Bu türlerin içerik bakımından oldukça zengin olduğunu belirten İslam, sofralık tüketimin yanı sıra özellikle meyve suları üretiminde, pasta ve dondurma yapımında da kullanıldığını kaydetti.


İslam, dünyada yoğurdun sade olarak değil, mavi yemiş, böğürtlen, ahududu, Frenk üzümü ve çilek gibi meyvelerle tüketildiğini ifade ederek, Avrupalıların kullandığı meyvelerin bahçede yetiştiğini söyledi.

-MAVİ YEMİŞTE, DÜNYA STANDARTLARI ÜZERİNDE VERİM-

İslam, bahçedeki mavi yemiş fidanlarından birinci yılın sonunda bitki başına 500 gram meyve alındığını belirterek, ''Bu aldığımız verim dünya standartlarının üzerinde bir verimdir. Bu da bu türlerin bölgemiz ekolojisine oldukça uygun ve iyi gelir getiren ürünler olduğunu gösteriyor'' dedi.
Dünyada mavi yemiş üretiminin 250 bin ton olduğunu, Türkiye'deki üretim miktarının ise 10 ton civarında bulunduğunu ifade eden İslam, ''İlk hedef iç pazarı sağlamak. Özellikle şu anda organik olarak yetiştirilen ürünlerde ihracat şansımızın da oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz'' diye konuştu.

-ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRMAK ZORUNDAYIZ-

Bölgede hakim olarak çay ve fındık yetiştirildiğini, ancak bu hakim üretim şeklinin verim düşüklüğünü de beraberinde getirdiğini ifade eden İslam, şöyle devam etti:


''Çay ve fındık bizim milli ürünlerimiz. Üreticilerimiz onlardan vazgeçemez. Ancak biz bölgemizde üzümsü meyveleri oldukça önemsiyoruz. Üreticinin sosyo-ekonomik seviyesini daha da artırmak için ürün çeşitliliğini artırmak zorundayız. Ekonomik bir işletme hiçbir zaman tek bir ürün üzerine kurulamaz.

Mutlaka birden fazla ürünle bahçe tesis etmek gerekir. Bunun için ürün çeşitliliğini isteyenler için alternatif üzümsü meyve türleri olduğunu söylemek gerekir. Çünkü bunlar sağlık yönünden, vitamin ve mineral bakımından zengin ürün gruplarını oluşturmaktadır. Bu bakımdan meyveler içerisinde üzümsü meyvelerin payı oldukça büyük.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel