Meslek eğitimi rakamları hayalleri yıktı

On binlerce gencin çıraklık yeri bulamamasının yanı sıra sanayinin de sürekli kalifiye eleman eksikliğinden yakınıyor olmasına rağmen meslek eğitimindeki gerileme Çalışma Bakanı Guntram Schneider’i endişeye sevk etti.Schneider, “Sanayide 117 bin 300 kişi

Meslek eğitimi rakamları hayalleri yıktı

On binlerce gencin çıraklık yeri bulamamasının yanı sıra sanayinin de sürekli kalifiye eleman eksikliğinden yakınıyor olmasına rağmen meslek eğitimindeki gerileme Çalışma Bakanı Guntram Schneider’i endişeye sevk etti.

Schneider, “Sanayide 117 bin 300 kişi eğitime başlamış. Bu şekilde devam edemeyiz. Bu rakam hayal kırıklığından da öte bir durum. Bu durum bir sanayi merkezi olan KRV’yi de uzun vadede olumsuz etkileyecektir” dedi.

Eyalet ile sanayi arasında daha önceleri yapılan çıraklık konsensüs anlaşmasına göre demografik dönüşüm de hesaba katılarak meslek eğitiminde ihtiyaç karşılanacak şekilde eğitim yeri oluşturulacaktı.

Bu hedefin 2014 yılı içinde de gerçekleştirilemediğine dikkat çeken Schneider, “Özellikle sanayi, ticaret ve gıda sektöründe çok büyük bir gerileme var” dedi.

Nüfusun kalabalık oluşunun da etkisiyle sanayi ve ticarette Almanya’nın en fazla çırağını yetiştiren KRV, bu üç alanda çok az sayıda genci çıraklık eğitimine başlatarak kendi rekorunu kırdı ve 72 bin kişi ile dibe vurdu.

Almanya’nın genelinde olduğu gibi KRV’de de kalifiye eleman sorunu en önemli gündem maddeleri arasında yerini koruyor.

Eyaletteki ekonominin gelecek yıllarda bu açıktan etkilenmemesi için meslek eğitimi konusunda herkesten daha fazla gayret beklediğini söyleyen Schneider, “Bu rakamlar bu gidişatın değişmesi gerektiğine işaret ediyor” diyerek durumu özetledi. Bunun için yapılması gerekenlere değinen Çalışma Bakanı, “Her işletme mesleklerin cazibesini artırmak ve gençler için daha ilginç hale getirebilmek için neler yapabiliriz sorusunu sormalı.” dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler