Twitter'ın hapis korkusu

Twitter’ın Türkiye’de ofis açmamasının arkasında ‘hapis korkusu’ olduğu ortaya çıktı. Twitter yöneticileri yasa dışı paylaşımda yer sağlayıcılarına yönelik hapis cezasının ağır olduğunu ifade edince Bakan Yıldırım, yeni yasama döneminde “Endişelerini gide

Twitter'ın hapis korkusu
Twitter’ın Türkiye’de ofis açmamasının arkasında ‘hapis korkusu’ olduğu ortaya çıktı.
 
Twitter yöneticileri yasa dışı paylaşımda yer sağlayıcılarına yönelik hapis cezasının ağır olduğunu ifade edince Bakan Yıldırım, yeni yasama döneminde “Endişelerini gidereceğiz” sözü verd.
 
Gezi Parkı olaylarında etkin biçimde kullanılan sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın Türkiye’de ofis açma düşüncesini ‘hapis’ korkusu ile ertelediği öğrenildi. 
 
Bilişim Suçları Kanunu’na göre, site üzerinden yapılan yasadışı paylaşımlar nedeniyle Twitter’ın sorumluluğu bulunuyor ve hapis cezası öngörülüyor. Hapis kaygısı ile Türkiye’de ofis açma düşüncesini rafa kaldıran Twitter, bu kaygısını Türkiye ile paylaştı. Bunun üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bu cezanın esnetilip para cezasına çevrilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi. 
 
5 YILA KADAR HAPİS 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) yöneticileri, geçtiğimiz günlerde Twitter’ın California’daki merkezini ziyaret ederken, Türkiye ve site arasındaki sorunlar ele alındı. Türkiye, Twitter’ın burada ofis açmasına yönelik talebini yineledi. Ancak Twitter yetkilileri, Türkiye’deki Bilişim Suçları Kanunu nedeniyle 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldıklarına dikkat çekti. Site yönetimi, yaşadıkları hapis kaygısını dile getirerek, “Sitedeki yasadışı paylaşımlar nedeniyle biz hapis cezasına uğruyoruz. Yer sağlayıcılar, başkasına ait içerik nedeniyle böyle büyük bir cezayla karşı karşıya kalmamalı” dedi. 
 
‘PARA CEZASINA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ’ 
Türkiye’deki hapis cezasını adil bulmadığını aktaran Twitter’ın talebini değerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da dün “Bu cezanın para cezasına dönüşmesi için çalışmamız var. Meclis’in yeni yasama döneminde bu gündeme gelecek. Onların endişelerini gidereceğiz” diye konuştu. Yıldırım, Twitter’ı bir özgürlük alanı olarak gördüğünü belirterek, “Twitter’dan kim, kiminle konuştu bilgisini istemiyoruz. Bunlar asla ve asla bizim ilgilendiğimiz işler değil. Sonuna kadar özgürlük” dedi.
 
'İŞBİRLİĞİ YAPMAK ZORUNDALAR'
Twitter’ın görüşme sonrasında sahte hesapların kapatılması konusunda daha duyarlı olduğunu söyleyen Yıldırım, “Twitter Türkiye’deki yargı ve kolluk kuvvetleri ile işbirliği yapmak zorunda. Dünyada bunu yapıyorlar, Türkiye’ye çifte standart olmasın" dedi.
 
'FAKE HESAPLAR İÇİN TWITTER ŞİKAYET BUTONU KONULMALI'
Habertürk’e Twitter ziyaretiyle ilgili bilgi veren Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, kişisel hakaret, nefret suçları ve çocuk istismarı konularını ele aldıklarını belirtti. Siteden, özellikle başkası adına açılmış fake hesapların önlenmesi konusunda çözüm istediklerini söyleyen Acarer “Benim adıma da açılmış sahte bir Twitter hesabı vardı, 1 yıl boyunca kapatamadım” dedi. Twitter’ın bu talepleri haklı bulduğunu ve bu hesapların kapatılmasına yönelik süreci hızlandırmaya başladığını belirten Acarer, Twitter’dan hesapların yanına hesabın şikâyet edilmesi ya da sahte olduğunun belirtilmesi için bir buton konmasını da talep etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Medya