Trabzonlulardan 'Zaman Yolcusu'

Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yıl dönümü dolayısıyla, Trabzonlu iki kişinin arkadaş olması ve daha sonra yollarının ayrılmasının konu edildiği "Zaman Yolcusu" adlı belgesel hazırlanıyor. Alman DW Televizyon kanalında Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yı

Trabzonlulardan 'Zaman Yolcusu'

Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yıl dönümü dolayısıyla, Trabzonlu iki kişinin arkadaş olması ve daha sonra yollarının ayrılmasının konu edildiği "Zaman Yolcusu" adlı belgesel hazırlanıyor.

Alman DW Televizyon kanalında Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yıl dönümü olan 30 Ekim 2011'de yayımlanacak "Zaman Yolcusu" adlı belgeselin çekimleri Trabzon'da gerçekleştiriliyor.

Rejisör Olaf S. Müller, kameraman Rausch Özçelik ve ses görevlisi Sebastian Reschke'nin yer aldığı belgesel ekibi, 1969'da Almanya'ya işçi olarak giden Sevimcan Eyüboğlu'nun Trabzon'daki iş yerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Rejisör Olaf S. Müller, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den Almanya'ya göçün 50. yıl dönümü dolayısıyla Alman DW Televizyonuna "Zaman Yolcusu" adlı belgesel hazırladıklarını söyledi.

Belgeselde 1969 yılının sonunda iş bulmak için Almanya'ya giden ve orada birbirlerini tanıyan Trabzonlu Sevimcan Eyüboğlu ve Hüseyin Aydın'ın hayatının konu edildiğini dile getiren Müller, "Sevimcan Eyüboğlu, 13 yıl Almanya'da çalıştıktan sonra Türkiye'ye dönmüş ve burada birçok iş yeri açmış. Hüseyin Aydın ise dönmeyerek sendikalarda kariyer yapmış. Çocukları Almanya'da akademik eğitim almış" dedi.

Müller, Almanya'da tanışarak arkadaş olan Eyüboğlu ve Aydın'ın, Eyüboğlu'nun Türkiye'ye dönmesinin ardından bir daha görüşemediklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Belgeselimizde Eyüboğlu'nun hayatının Almanya'ya gidip döndükten sonra nasıl değiştiğini, Aydın'ın ise Almanya'dan dönmeyerek nasıl bir hayat sürdürdüğünü anlatacağız. Eski iki arkadaşı geçmişe yolculuğa çıkaracağız. Trabzon'da dün başlayan çekimlerimizi yarın tamamlayacağız. Daha sonra Eyüboğlu ile ilk Almanya'ya gidişini tekrar yaşayacağız. İstanbul'dan Sirkeci Garı'ndan trenle yola çıkarak yaşadığı Köln'e gideceğiz. Eyüboğlu, 1980'li yılların başında ayrıldığı Almanya'nın değişip değişmediğini ve yaşadığı yere ilişkin duygularını bizimle paylaşacak. "

Müller, Sevimcan Eyüboğlu'nun yolculuğu sırasında 13 yaşındaki torunu Elif Eyüboğlu'nun da yer alacağını vurguladı.

Almanya'ya işçi olarak gidişi, orada kurduğu arkadaşlık ve Türkiye'ye dönerek kurduğu yaşamı belgesel ekibine anlatan Sevimcan Eyüboğlu, ilk kez gittiği gibi Almanya'ya tekrar trenle gidecek olmanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Arkadaşı Hüseyin Aydın'ı görecek olmanın da kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Eyüboğlu, "Türkiye'den Almanya'ya giden ilk işçiler arasında yer alan bizlerin yaşam öyküsünün belgesel yapılması çok güzel. Çok heyecanlıyım" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler