TGC'den açıklama yapıldı

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, basında sansürün kaldırılışının yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.TGC Yönetiminden yapılan açıklamada, "24 Temmuz 1908’de ilan edilen 2. Meşrutiyet öncesinde, gazeteler basılmadan sansür memurları taraf

TGC'den açıklama yapıldı

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, basında sansürün kaldırılışının yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

TGC Yönetiminden yapılan açıklamada, "24 Temmuz 1908’de ilan edilen 2. Meşrutiyet öncesinde, gazeteler basılmadan sansür memurları tarafından inceleniyordu. Meşrutiyetin ilanı ile, 1876’dan beri sürmekte olan yasal sansür kalktı. 25 Temmuz 1908’den itibaren gazeteler, sansür memurları olmadan çıktı.

İşte bu tarih, cumhuriyet döneminde de ‘’Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı’’ olarak kutlanmaya başlandı. 

Yüzyılı aşkın bir süre önce, yasal olarak kaldırılan sansüre karşın, Türkiye’de basın yayın yaşamında hala  ciddi sorunlar yaşıyoruz.  Gazetecilik işinin yargılandığı, basın yayın 

kuruluşlarının çeşitli denetim ve baskıyı üzerinde hissettiği, güç odaklarına karşı haberciliğin ağır bedeller ödemeyi gerektirdiği çok zorlu bir dönemden geçiyoruz. Dünyada en çok gazetecinin cezaevinde bulunduğu bir ülke olmak ise çok düşündürücü. 

Bugün Türkiye yeni  bir anayasayı tartışıyor.  Yeni anayasada, daha bağımsız ve özgür, 

düşünce ve ifade özgürlüğünün çok daha geniş olduğu, gazetecilik mesleğinin güvence 

altına alındığı düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz. 

Ancak bu beklentiler, ne yazık ki karşılığını bulamıyor. Daha demokratik anayasa sloganı 

ile yola çıkılan bir ortamda, basın özgürlüğünü kısıtlayıcı, gazetecileri çok daha zorlu 

koşullara mahkum eden düzenlemelerden söz ediliyor. 

Umuyoruz ki, askeri bir darbe ile gelen anayasayı aratmayacak düzeyde, gerçek anlamda demokratik ve basın özgürlüğünü geliştiren adımlar atılsın.

Çok sesliliğin, demokratik yaşamın vazgeçilmez ilkesi olduğu, gazetecilerin ve medya kuruluşları üzerindeki ağır baskıların ortadan kalktığı, daha basılmadan kitap ya da basılı yayınların sansür edilmediği, farklı düşünce ve kanaatlerin kovuşturma nedeni olmadığı bir Türkiye özlemi ile, tüm meslektaşlarımızın ve basın kuruluşlarının Basın Bayramı’nı kutlarız" denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler