Spikeri işinden eden kaza

 Gün geçmiyor ki bir canlı yayın kazası haberiyle daha karşılaşmayalım. Son zamanlarda spikerlerin başına gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmez. Televizyonda canlı yayın kazasının son kurbanı, NTV spikeri Nur Tuğba Algül'ü duymayan yoktur. Hakkâri'deki 8

Spikeri işinden eden kaza

 

Gün geçmiyor ki bir canlı yayın kazası haberiyle daha karşılaşmayalım. Son zamanlarda spikerlerin başına gelenler, pişmiş tavuğun başına gelmez.

 

Televizyonda canlı yayın kazasının son kurbanı, NTV spikeri Nur Tuğba Algül'ü duymayan yoktur. Hakkâri'deki 8 şehit haberini sunan Algül'ün, haberin görüntüleri ekrana verilince kendi kendine şarkı söylemeye başladığı görüntüleri günlerdir konuşuluyor. Açık unutulan mikrofondan sesi yayına giren spikerin, bu davranışı sosyal medyada büyük tepki çekti ve bunun üzerine NTV bir özür bildirisi yayınlayıp spikeri tatile gönderdi.

 

Görünen manzara bu. Acaba canlı yayın kazalarına maruz kalanlar ne düşünüyor diye merak ettik. İnternette ve sosyal medyada bu görüntülerle dillere düşen isimlere neler hissettiklerini sorduk. Sonuç oldukça insanî: "Profesyonel olmalıyız ama biz de insanız."

 

Mehmet Ali Birand /Kanal D Ana Haber: Doğal olun ve özür dileyin

 

Yıllardır canlı yayında haber sunan tecrübeli bir isim Birand. Ustalığı ve renkli kişiliğiyle bazen nükte ve özürle durumu kurtarabilse de, onun da hiç unutamadığı ekran kazaları yok değil. Usta sunucunun en çok unutamadığı hadise, bir gün haber sunarken fontların karışması olmuş. "O gün dünyanın en komik cümlelerini kurmak zorunda kaldım" diyen Birand'ın muhabirlere ve rejiye kızdığı canlı yayınlar da hayli fazla. Mehmet Ali Birand muhabirlere kızma sebebini şöyle anlatıyor: "Muhabirlerin kullandığı bazı kelime ve kalıplar var. Polis diliyle konuştuklarında onlara sinir oluyorum. 'Giriş yaptı, sıcak temas oldu, çıkış yaptı.' diye konuşuyorlar. Hatta bir tanesine 'Sen gazeteci misin polis misin?' diye canlı yayında kızmışlığım var." Haberin ve haberciliğin çok monoton olmaması gerektiğine inanan Birand, bazen doğallığının fazla ön plana çıktığının farkında ama bundan hiç rahatsız değil. Aksine ona göre izleyiciyle sunucu-anchorman arasında bir dostluk ilişkisi olmazsa olmaz. "Ben izleyicinin evine girdiğimde saygı çerçevesinde hareket ediyorsam sorun yok. Bazılarına göre bu yanlış ama ben böyleyim." diye de ekliyor. Son zamanlarda insanların bu tür hadiselere fazla tepkisel yaklaştığını düşünüyor. Birand'a göre, 'Hata yaptı, gaf yaptı' gibi söylemlerle spikerlerin üzerine gidilmesi yanlış. Çünkü bunlar teknik hatalar. İnsanlara linç girişiminde bulunmasına gerek yok. Seyircinin yanı sıra spikerlere de tavsiyede bulunmadan edemiyor: "Böyle bir şey olduğunda doğal bir şekilde özür dileyin, telafi edin ve işinize devam edin. Benim kaç kez böyle hatalarım oldu. Yanlış kelimeler söyledim, hapşırdım da, öksürdüm de ama hep özür diledim. Doğallığı elden bırakmadım."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler