Principia Mathematica kitabı yarışma sorusu oldu

Principia Mathematica kitabı ekranların uzun soluklu ve çok izlenen yarışmalarından Kim Milyoner Olmak İster’de soruldu. Soru ise Principia Mathematica’da kanıtlaması yüzlerce sayfa süren işlem veya olayın hangisi olduğuydu. Newton tarafından üç kitap hal

Principia Mathematica kitabı yarışma sorusu oldu

Principia Mathematica kitabı ekranların uzun soluklu ve çok izlenen yarışmalarından Kim Milyoner Olmak İster’de soruldu. Soru ise Principia Mathematica’da kanıtlaması yüzlerce sayfa süren işlem veya olayın hangisi olduğuydu. Newton tarafından üç kitap halinde yayınlanan ve matematiğin temellerini anlatan Principia Mathematica kitabı hakkında bilgi haberimizde…

İşte Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında sorulan Principia Mathematica kitabı ile ilgili soru…

Soru : Matematiğin Temelini Anlatan 3 Ciltlik Ünlü Principia Mathematica Kitabında Hangisinin Kanıtlanması Yüzlerce Sayfa Sürer?

A ) 1+1=2
B ) Pi Sayısı
C ) Sıfır
D ) Kümeler

Cevap A şıkkı 1+1=2 olacaktı

Principia Mathematica kitabı nedir?

Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (Türkçe: Doğa Felsefesinin Matematiksel İlkeleri, sık sık kısaca Principia veya Principia Mathematica olarak da geçer) Sir Isaac Newton tarafından 5 Temmuz 1687′de yayımlanan 3 ciltlik çalışmadır. Kitabın basım masraflarını Edmond Halley (gökbilimci, Halley kuyrukluyıldızına adı verilen bilim adamı) kendi cebinden karşılamıştır. Kitap deri ciltli olup kitaba 9 şilin fiyat biçilmişti. Ancak piyasaya daha ucuz bir baskısı da sunulmuştu. Principia Mathematica Kitabı dili Latince olduğundan geniş kitlelere ulaşamamıştır. Klasik mekanik’in temellerini oluşturan Newton’un hareket kanunlarını ve kütleçekim kanunu da içerir. Newton bu kitapta diferansiyel hesapla değil, geometrik ispatlarla çalışmıştır. Principia Mathematica Kitabında ispatlar geometri ile yapılmış, evrensel kütle çekimi açıklanmış ve cisimlerin kütleleri ile doğru orantılı, mesafeleri ile ters orantılı birbirlerini çektiklerini açıklamıştır.

Principia Mathematica Kitabı, Newton tarafından üç ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde Galileo’nun deneylerinden övgü ile söz eder ve Kepler kanunlarını matematiksel olarak ispatlar. Bu bölümde kendi ismi ile anılan Newton hareket yasalarını açıkladı. İkinci bölümde akışkan içindeki hareketleri incelemiştir ve en iyi gemi tasarımı için öneriler koymuştur. Bu bölümde dalga hareketlerini matematiksel incelemesi ilgi çekmiştir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler