'Muhteşem Yüzyıl'a büyük tepki

Trabzon’da doğup büyüyen ve padişahlık yapmış Kanuni Sultan Süleyman'a Muhteşem yüzyıl isimli dizide resmen kadın düşkünü ilan edildi.Diziye göre Kanuni Sultan Süleyman Han, zevk ve eğlence düşkünü bir padişah! Dahası da var....Kamuoyu, son günlerde Show

'Muhteşem Yüzyıl'a büyük tepki

Trabzon’da doğup büyüyen ve padişahlık yapmış Kanuni Sultan Süleyman'a Muhteşem yüzyıl isimli dizide resmen kadın düşkünü ilan edildi.

Diziye göre Kanuni Sultan Süleyman Han, zevk ve eğlence düşkünü bir padişah! Dahası da var....

Kamuoyu, son günlerde Show Tv'de seyrettiği bir dizinin şokunu yaşıyor. Dün akşam yayına başlayan dizinin adı "Muhteşem Yüzyıl". Dizi, iddiaya göre Dünya'nın "muhteşem" adıyla andığı Osmanlı Devleti'nin en parlak döneminin padişahı, Kanuni Sultan Süleyman Han'ı konu ediniyor. Fragmanlarda çizilen Kanuni portresi ise gerçeğin tam tersi.

Günlerdir Show Tv ekranlarında dönen fragmanlarla, Kanuni Sultan Süleyman, zevk ve eğlence düşkünü bir padişah biçiminde resmediliyor.

Mehmet Niyazi, Yavuz Bahadıroğlu ve Prof. Dr. Semavi Eyice gibi Türkiye'nin önde gelen tarihçileri, bunun geçmişimize yapılan büyük bir saygısızlık olduğunu vurguluyorlar. Tarihçiler, kanuni Sultan Süleyman'ın, 600 yıl dünyaya adaleti ile hükmetmiş büyük devletin, dünyada bugün bile saygı ile anılan en önemli padişahlarından biri olduğunu hatırlattılar. Tarihçi - yazar Mehmet Niyazi, Osmanlı padişahları ile ilgili çok önemli bir noktaya dikkat çekti. Niyazi'ye göre Kanuni Sultan Süleyman bir dahi idi. Dizi tanıtımlarında anlatılanları "iftira" olarak niteleyen tarihçiler, bu hakareti "milletin vicdanı kabul etmez" görüşünde.

Yüzyıllık rezalete 'muhteşem' tepki

Kanuni Sultan Süleyman'ı 'kadın düşkünü', saray haremini de 'cariye yuvası' olarak yansıtan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisine tepki yağıyor. Show TV'de başlayan dizi için yapımcıları e-mail bombardımanına tutan izleyiciler, sosyal paylaşım sitelerinde "Muhteşem Rezalet" kampanyası başlattı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın hayatını anlatma iddiasıyla 05 Ocak'ta yayınlanmaya başlayan dizi, internet sitelerinde binlerce kullanıcı tarafından 'Muhteşem Rezalet' başlığı altında protesto ediliyor. Tartışmalı dizinin reyting kaygısıyla cinselliğe boğulan ve tarihi gerçeklerden uzaklaştırılan senaryosunun gündeme getirilmesinin ardından sosyal paylaşım sitelerinden protesto sesleri yükselmeye başladı..

KANUNİ'Yİ 'HAREM'E GÖMEMEZLER

Diziyle ilgili ilk tepkiler tarihçilerden geldi. Batının Osmanlı paradigmasından daha sakat bir bakış açısıyla dizinin çekildiğini söyleyen Kanuni kitabının yazarı Oktay Tiryakioğlu, salt reyting kaygısıyla çekilen dizinin tarihi saptıracak yönlendirmelerle dolu olduğunu söyledi. Tarihçi yazar Mustafa Armağan da Kanuni'nin içki içtiğine dair tarihi belgenin olmamasına rağmen, dizide bunun kullanılmasının yanlış olduğunu dile getirdi. En sert tepki ise Yazar Yusuf Kaplan'dan geldi. Aynı zamanda İstanbul Kültür Başkenti Ajansı'nın Sinema Direktörü olan Kaplan, "Kültürden yoksun cahil insanların işi" diyerek sert eleştirilerde bulundu.

YAPIMCILARA TEPKİ YAĞIYOR

Diziyi protesto etmek isteyen internet kullanıcılarından bazıları sosyal paylaşım ağı Facebook'ta "Muhteşem Yüzyıl Adlı Rezalet Diziyi Protesto Ediyoruz!" grubu oluşturulurken, gruba ilk günde yazılan yorum sayısı bini buldu. Yapımcılara mektup da yazan izleyiciler, yazdıkları mektupta şu ifadelere yer verdi: "Bizler Facebook gibi sosyal platform da yüzbinlerce üyesi olan sayfa ve Osmanlı torunları olarak, ecdadımızın kemiklerini sızlatacak hiç bir etkinliğe, oluşuma izin vermeyeceğimizi sizlere ilan ediyoruz"

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler