İnternet siteleri için tarih verdi

Önümüzdeki günlerde internet medyasıyla ilgili bir tasarıyı kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklayan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, "Sanırım 2011 yılına yeni bir internet haber siteleri kanunuyla gireceğiz.'' dedi.Karakaya, Erzurum

İnternet siteleri için tarih verdi

Önümüzdeki günlerde internet medyasıyla ilgili bir tasarıyı kamuoyu ile paylaşacaklarını açıklayan Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, "Sanırım 2011 yılına yeni bir internet haber siteleri kanunuyla gireceğiz.'' dedi.

Karakaya, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen ''Yerel Medya Bilgilendirme Toplantısı''nda, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün (BYEGM) yerel medyayla buluşmaya önem verdiğine işaret eden Karakaya, özellikle son iki yıldır yoğun bir çaba içerisinde çalıştıklarını söyledi.

Her ortamda basın kartının etkinliğinin korunması anlamında ne söylenmesi gerekiyorsa, ne ifade edilmesi gerekiyorsa bunlara ilişkin gerekli faaliyetlerde bulunduklarını ifade eden Karakaya, ''Basın kartı, gazetecilik mesleğinin onuru olan bir kart. O prestijinin, o onurunun korunması gerekiyor'' dedi.

-İNTERNET MEDYASI-

Karakaya, internet medyasıyla ilgili yaptıkları çalışmalara da değinerek, ''İnternet medyası yeni gelişen bir sektördür. İnternet medyasıyla ilgili ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Hukuki zemine, yasal bir statüye kavuşması gerekiyor. Bununla ilgili toplantı yaptık. İki ayrı toplantı yapıldı. Orada biz de bulunduk. Sorunlar dile getirildi. Bu konuda bir çalışma yapmak üzere de Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç bizleri görevlendirdi'' diye konuştu.

Şu anda bir çalışma içerisinde olduklarını bildiren Karakaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Önümüzdeki günlerde internet medyasıyla ilgili bir tasarıyı da sizlerle paylaşacağız. Yapısı itibarıyla internet sektörünü düzenlememiz şu aşamada mümkün değil. Çünkü gelişen, dinamik bir sektör. Elini, kolunu bağlamak istemiyoruz Ama en azından habercilik yapan internet sitelerinin webpagelerinin yasal bir zemine kavuşturulması gerekiyor. Bu çerçevede bir düzenleme yapıldı. Sanırım 2011 yılına yeni bir internet haber siteleri kanunuyla gireceğiz.''

Karakaya, dile getirilen birçok sorun bulunduğunu ve Basın Kanunu'nda güncelleme yapılması gerektiğini bildirerek, şöyle devam etti:

''Sıkıntılarımız var ama sıkıntılarımız esasen Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanunu'ndan kaynaklanan konular. Bunların arasındaki uyuşmazlıkların giderilmesi konusunda Sayın Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın başkanlığında, koordinasyonunda Adalet Bakanlığıyla devam eden bir çalışmamız var. Aslında 2-3 satırlık bir çalışma gibi gözüküyor ama derin etkileri olan, her tarafı etkileyen bir kanun olduğu için uzun süreli bir çalışmayı gerektiriyor. Ümit ediyorum ki 2011 yılında bu çalışma da bir neticeye bağlanacaktır.''

Yerel medya eğitim seminerlerinin benzerlerini RTÜK'ün de yaptığını ifade eden Karakaya, ''Yarın ya da önümüzdeki hafta RTÜK ile bir protokol imzalayacağız. RTÜK'ün yapmış olduğu yerel medya eğitim seminerleriyle, bizlerin yapmış olduğu yerel medya seminerlerini birleştiriyoruz. Daha kapsamlı toplantılar yapacağız'' diye konuştu.

 

Karakaya, Basın Kartı Yönetmeliği'nin, yaklaşık iki hafta önce değiştirildiğini anımsatarak,  genel konsept olarak bir basın affı geldiğini ve basın kartı alımıyla ilgili ''alaylı gazetecilerin'' yaşadığı sıkıntının giderildiğini düşündüklerini söyledi.

Basın kartının etkinliğinin artırılması anlamında yoğun faaliyet içerisinde olduklarını belirten Karakaya, ''Kurumlarımızla yoğun diyalog halindeyiz. Bu anlamda DHMİ ile bir protokol imzaladık. Bunun daha açıklaması yapılmadı ama yapılacaktır. Tüm havaalanlarımızdaki basın noktalarının etkin hale getirilmesiyle ilgili çalışmayı DHMİ sanırım tamamladı'' dedi.

''Biz yerel medyayı ulusal düzeye taşıyalım istiyoruz'' diyen Karakaya, şunları kaydetti:

''Bu anlamda da yeni bir projemiz var. Çok ayaklı entegre bir proje bu. Devlet enformasyon sistemiyle ilgili bir hazırlığımız var. Devlet enformasyon sistemi nedir? Tüm dünyada ne olmuş, ne bitmiş Türkiye'ye ilişkin tüm haberleri derliyoruz. 15 dilde. Bunu yakında 20 dile çıkarmayı düşünüyoruz. Biz bunu üst protokole sunuyoruz. Başbakan, kuvvet komutanları, bakanlar, valiler, milletvekillerimize sunuyoruz. Bunun kapsamını genişletiyoruz. Buna yerel basın ayağını katıyoruz. Buna ilişkin yazılarımız size ulaşmış olmalıdır. Yani Sayın Başbakanımız Malatya'da, Erzurum'da, Hakkari'de ne olmuş gününde görebilecek. Yani Almanya'daki haberi de görecek, Malatya'daki, Erzurum'daki haberi de görebilecek. webpagemizi değiştirmek üzere bir hazırlığımız var. Yerel medyanın bize gönderdiği haberleri biz webpagemiz üzerinden de Türk halkının gündemine taşıyacağız.''

Karakaya, sosyal sorumluluk projelerini de ihmal etmediklerini belirterek, şu ana kadar 12 noktada basın fidanlıkları kurduklarını bildirdi.

Basın Kartı Yönetmeliği'nde yaptıkları değişiklikle yerel algılarını da değiştirdiklerini ifade eden Karakaya, şöyle devam etti:

''Yeni projelerimizle yerel algımızı da değiştirdik. Artık Erzurum'u, Ankara'ya, Edirne'yi yerel olarak görmüyoruz. Azerbaycan bizim için yerel artık. Suriye bizim için yerel. Balkanlar bizim için yerel. Önümüzdeki ay Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü olarak diğer kurumlarımızla iş birliği halinde, Azerbaycan medyasını eğiteceğiz. Bunu sürekli, istikrarlı hale bağlayacağız. Yani Erzurum nasıl bizim ilgi alanımızda ise Azerbaycan da bizim ilgi alanımızda.''

Basın Yayın Dairesi Başkanı Bahattin Akyön de kendileri için önemli olanın yerel medyanın sorunlarının bitirilmesi olduğunu ifade ederek, bu doğrultuda çalıştıklarını ve önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Medya