Haber61 ve diğerlerinin sorunları

Basın-Yayın Enformasyon Trabzon İl Müdürü Özer Çağlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıl önce insanların hayatına giren internetin, Türkiye'de son yıllarda artan bir hızla yayıldığını kaydetti.İnternetin bu kadar yaygınlaşmasının, berabe

Haber61 ve diğerlerinin sorunları

Basın-Yayın Enformasyon Trabzon İl Müdürü Özer Çağlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 20 yıl önce insanların hayatına giren internetin, Türkiye'de son yıllarda artan bir hızla yayıldığını kaydetti.

İnternetin bu kadar yaygınlaşmasının, beraberinde yeni sektörleri doğurduğunu vurgulayan Çağlayan, ''Bu sektörlerden biri de internet medyası. İnternet haberciliği yapan binlerce site olmasına rağmen bu sitelerin sanal alemdeki varlığı hukuki bir altyapıya kavuşmuş değil'' dedi.

 

Trabzon ve Rize'de internet haberciliği yapan ''haber61 ve bir çok internet sitelerinin yöneticilerinin sorunlarını kendisine aktardığını ve bu konuda görüşmeler yaptıklarını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Yaptığımız görüşmeler sonucunda çok çeşitli veriler elde ettik. Bu veriler arasında, internet medyasının önündeki en önemli sorunun hukuki bir altyapısının olmayışı olduğunu gördük. Henüz internet üzerinden yayın yapan haber sitelerinin Basın Kanunu gibi bir kanununun olmaması, sektördeki gerçek sorunların tanımlanmasını da zorlaştırmakta. Bu yüzden eldeki verilerle internet medyasının sağlıklı bir hukuki altyapıya kavuşturulması aciliyet arz etmekte.

Sanal ortamda sıkça rastlanan saldırılara karşı daha hızlı hareket edebilen bir mekanizma oluşturulmalı. Özellikle Anadolu'da emniyet müdürlüklerindeki bilişim suçları ile ilgili birimler teknolojik ve yetişmiş personel bakımından güçlendirilerek hızlı bir şekilde suçluların cezalandırılacağı bir altyapı kurulmalı. Çıkarılacak yasa ile sektörün telif hakları, insan hakları ihlalleri, kişilik haklarına saldırı gibi suç unsuru oluşturan konularda hızlı ve etkin denetiminin sağlanması gerekmekte.''

 

Çağlayan, site yöneticilerinin, internet haberciliği yapanların ''basın mensubu sayılmamasını'' çok önemli bir sorun olarak gördüklerini dile getirerek, ''Bu sorun sektörde çalışanların karşısında durmakta. Sektörde fiili olarak habercilik yapan çalışanlar gazeteci olarak kabul edilmedikleri için sarı basın kartı alamamakta. Buna bağlı olarak akredite sorunları yaşamaktalar. Çalışanların resmi kurumların basın araçlarına binmesi dahi yetkililerin sözlü iznine kalmaktadır'' diye konuştu.

Yasal olarak basın yayın organı kabul edilmeyen internet medyasının buna bağlı olarak resmi ilanlardan faydalanamadığını anlatan Çağlayan, mevcut durumda ayakta kalmaya çalışan internet medyasının yapılacak düzenleme ile resmi ilanlardan pay istediğini ifade etti.

 

-REKLAM PASTASINDAN PAY İSTİYORLAR-

Reklam pastasından pay almada amansız bir mücadelenin yaşandığı sektörde reklam verenleri ikna edecek saygın ve güvenilir bir ölçümleme sisteminin kurulmamış olmasının, sektörün sağlıklı büyümesini engellediğinin iddia edildiğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Bu açıdan her türlü dış müdahaleye kapalı, reklam verenlerin güvenini kazanacak ve yayınladığı veriler referans olacak bir ölçümleme sistemi kurulması gerekmekte. İnternet server hizmetlerinin yüksek maliyetli olması, henüz geleceği tam şekillenmemiş sektörde medya kuruluşlarını olumsuz etkiliyor. Sektörün bu ve bunun gibi sorunları aşması için devletin en azından geçiş aşamasında mali yükü azaltacak, Anadolu basınını güçlendirecek tedbirler alması istenmekte. Yasal bir dayanağı ve kriteri olmadığı için, sayısal olarak internet sitelerinin bu denli artmasının önüne geçilememekte. Bunun yanı sıra internet sitesi kurup, güncelleme konusunda hiçbir çaba göstermeyen siteler de mevcut. Fakat maalesef bu siteler de aktif siteler gibi özellikle ilan ve reklam payından hak iddia etmektedir. Bu nedenle güncellemelerinde kriter olarak ele alınmasında yarar var.''

Özer Çağlayan, hazırladıkları raporu Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne gönderdiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler