MEB'den 'İyi eğitimci' olmanın 14 kriteri

İl milli eğitim müdürlüklerine bir genelge gönderen Bakan Avcı, bu ilkelerin belirlenmesi amacıyla sayısız etkinliğin yapıldığını ve çok çeşitli kurum ve kişilerin görüşlerinin alındığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenler içi

MEB'den 'İyi eğitimci' olmanın 14 kriteri

İl milli eğitim müdürlüklerine bir genelge gönderen Bakan Avcı, bu ilkelerin belirlenmesi amacıyla sayısız etkinliğin yapıldığını ve çok çeşitli kurum ve kişilerin görüşlerinin alındığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenler için hazırlanan etik kurallar şöyle:

Eğitimci öğrenciyi utandıracak, onurunu kıracak söz ve davranışlardan hassasiyetle kaçınır.
Özellikleri bakımından farklılık gösteren bütün öğrencilere diğerleri gibi anlayış ve hoşgörü ile yaklaşır.

Eğitimci mesleğini icra ederken öncelikle insan haklarına saygı duyar; ırk, dil, din, renk, siyasi görüş ve aile statüsü gözetmeden, öğrencilere adil ve eşit davranır.

‘ÖĞRENCİYE AİT BİLGİYİ SAKLAR'

Eğitimci öğrenciyle ilgili edindiği bilgilerin gizliliğine riayet eder, yasal zorunluluklar ve acil durumlar dışında bu gizli bilgileri korur.

Öğrencinin özel hayatına ait bilgileri, ailesinin dışında kimseye açıklamaz.

Beden ve ruh sağlığını, fiziksel, sosyal gelişimini ve eğitimini olumsuz yönde etkileyecek şekilde davranmaz.

Mesleğini sevmediği izlenimini gösterecek davranışlardan kaçınır.
Mesai ve ders saatlerine titizlikle uyar; derse geç girerek, dersten erken ayrılarak ya da gerçeğe aykırı mazeretler üreterek eğitim sürecini kesintiye uğratmaz.
Dersten geç ayrılmak suretiyle öğrencinin dinlenme hakkını engellemez.
Kişisel, ailevi ve çevresel nedenlerle üzüntü, sıkıntı, mutsuzluk gibi kişisel durumlarını öğrencilere yansıtmaz.

‘HEDİYE KABUL ETMEZ'

Eğitimci, Öğretmenler Günü gibi özel gün ve haftalarda verilen, maddi değeri olmayan sembolik nitelikteki hediyeler hariç, mesleki kararını ve tarafsızlığını etkilemesi muhtemel herhangi bir hediyeyi kabul etmez. Yardımcı ders kitabı ve diğer araç gereçleri sadece öğrencilerin gelişimini gözetmek üzere tavsiye eder. Kanuni istisnalar hariç olmak üzere öğrencilere ücret veya başka bir menfaat karşılığı özel ders vermez. Öğrenci ve velilerden bağış, yardım veya başka bir isim altında para ya da eşya talebinde bulunmaz, bunlarla ilgili zorunluluk getirmez.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler