MEB kimyayı onlara soracak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselerde okutulan kimya dersine ilişkin görüş ve önerileri almak için 12 ilde 9. ve 10. sınıf öğrenci ve öğretmenlerine anket uygulayacak. MEB ile TÜBİTAK arasında imzalanan, "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında  9-12. s

MEB kimyayı onlara soracak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) liselerde okutulan kimya dersine ilişkin görüş ve önerileri almak için 12 ilde 9. ve 10. sınıf öğrenci ve öğretmenlerine anket uygulayacak.
 
MEB ile TÜBİTAK arasında imzalanan, "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında  9-12. sınıf kimya dersi öğretim programı hazırlandı. Bu eğitim yılında okutulmaya başlanan öğretim programına ilişkin, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, öğretmen ve öğrenci anketleriyle dersin değerlendirmesini yapacak.
 
Bu kapsamda, İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Konya, Antalya, Kayseri, Samsun, Trabzon, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa illerinde bulunan Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı fen ve anadolu liselerinde görev yapan kimya öğretmenleri ile aynı liselerde öğrenim gören 9. ve 10. sınıf öğrencilerine 9 Aralık'a kadar anket gerçekleştirilecek. 
 
Öğrenci anketinde, 77 soru yer alıyor. Ankette, günlük yaşam kimyasına yönelik motivasyon ölçeğinin değerlendirildiği sorular ile öğrencilerin ders kitabına ilişkin görüşlerinin yer aldığı iki bölüm bulunuyor.  Öğrencilerin, katılıyorum, katılmıyorum, kesinlikle katılıyorum, kesinlikle katılmıyorum ve kararsızım şeklinde yanıtlaması istenen günlük yaşam kimyasına yönelik motivasyon ölçeğinin değerlendirildiği sorular yer alıyor.
 
Sorular arasında, "kimya bilgilerimi zararsız kozmetik ürünleri seçerken kullanabiliyorum", "küçük çocuklara zararsız oyuncak seçerken kullanabiliyorum", "kimya bilgim sayesinde hangi temizlik malzemesinin hangi lekeyi çıkaracağını tespit edebiliyorum", "kimyayı turşu reçel yapımı, limonun balık kokusunu alması gibi olayları açıklamada kullanabiliyorum", "kimyayı karbonmonoksit zehirlenmesi gibi olayların oluşumunu açıklamada kullanıyorum", "kimyadaki gelişmeleri teknolojinin ilerlemesine de katkı sağladığı için kimyaya ilgi duyuyorum", "kimya bilgilerim sayesinde hastayken kullandığım ilaçların özelliklerini anlarım" şeklinde sorulara yer veriliyor.
 
Görüş anketi kısmında ise öğrencilerin soruları "hiç, nadiren, bazen, sıklıkla ve çok sık" şeklinde yanıtlamaları isteniyor.  Bu sorular arasında ise "Öğretmenimizin çalışırken kullanmamızı önerdiği kitap ders kitabıdır", "ders kitabı haricinde başka yayınevlerinin hazırladığı kitaplara da ihtiyaç duyuyorum" gibi sorular bulunuyor. 
 
-Öğretmenlere ders saatinin yeterlimi sorusu yöneltiliyor
 
Öğretmen anketinde ise 45 soruya yer verildi. Ankette, kimya ders kitabının günlük yaşam konseptinde değerlendirileceği bir bölüm ile öğretmenlerin kimya öğretiminde karşılaştığı sorunlar tespitine ilişkin görüşlerin alındığı bir bölüm bulunuyor. 
 
Sorular arasında dikkat çekenlerden bazıları şöyle:
 
"-Kimya ders kitabındaki bilgiler, çevredeki kimyasal olayları daha iyi yorumlamayı sağlıyor.  
 
-Kimya ders kitabındaki bilgiler günlük hayatta kullanılabiliyor.
 
-Kimya ders kitabındaki bilgilerle günlük yaşamdaki olaylar arasında ilişki kurulamıyor.
 
-Kimya ders kitabındaki bilgilerle günlük yaşamdaki olaylar arasında ilişki kurulamıyor. Kimya ders kitabı bilgileri somutlaştırarak sunmaktadır.
 
-Kimya ders saati müfredatta belirtilen konuları anlatmada yeterlidir.
 
-Kimya dersi ile ilgili yenilikleri takip edebiliyorum.
 
-Öğrenciler kimya dersini sadece üniversiteye giriş sınavına yönelik olarak öğrenmek istemektedirler.
 
-Okulumuzda araç-gereç, laboratuvar imkanları ve uygulama yapacak fiziksel alanlar yeterlidir.
 
-Sınıfların kalabalık olması kimya öğretimini olumsuz etkilemektedir.
 
-Üniversitede verilen kimya eğitimi liselerde kimya dersini anlatabilmek için yeterlidir."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler