Mahkeme İçişleri bakanı suçlu dedi

Eskişehir'de 4 yıl önce yaşanan ve 3 ay içerisinde 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili İçişleri Bakanlığı'na açılan 'vatandaşı koruyamama' davasında gelişme yaşandı. Mahkeme, öldürülen şahıslardan Ziya Akın'ın ailesi tarafından ‘vatandaşını koruya

Mahkeme İçişleri bakanı suçlu dedi
Eskişehir'de 4 yıl önce yaşanan ve 3 ay içerisinde 6 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili İçişleri Bakanlığı'na açılan 'vatandaşı koruyamama' davasında gelişme yaşandı. Mahkeme, öldürülen şahıslardan Ziya Akın'ın ailesi tarafından ‘vatandaşını koruyamadığı’ gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı davayı sonuçlandırdı. Mahkeme, vatandaşını koruyamayan İçişleri Bakanlığı'nı suçlu buldu ve devletin Akın ailesinin yakınlarına 50 bin lira tazminat ödemesine karar verdi. 
 
Merkez Tepebaşı İlçesi Muttalip Beldesi Koyunlar Mahallesi"nde, 25 Ağustos 2010 tarihinde, iftar vakti meydana gelen olayda, aynı mahallede ikamet eden İhsan Doğu, aralarında husumet bulunun Yusuf Toprak'ın pompalı tüfekli evini bastı. İhsan Doğu, iftar sofrası sırasında, Yusuf Toprak, (64), eşi Fatma Toprak (60), oğlu Selahaddin Toprak (39) ile yeğeni Zeynep Toprak"ı (48) öldürdü. Oğullarından M. Sadık Toprak"ı (35) ise yaralandı. M. Sadık Toprak, hastanede tedavi altına alınırken zanlı İhsan Doğu, suç aletiyle birlikte kendine ait otomobille kaçtı. Güvenlik güçleri, zanlı İhsan Doğu"yu bulmak için çalışma yaparken beldede yeni bir cinayet yaşandı. Her yerde aranmasına rağmen bulanamayan ve daha sonra kılıktan kılığa girdiği belirlenen zanlı İhsan Doğu, aranırken Toprak ailesinin Koyunlar Mahallesi"ndeki evini yeniden bastı. Bu kez Toprak Ailesi’nin oğullarından Mehmet Emin Toprak ile birlikte kalan Mehmet Sadık Toprak"ı, önceki olayda kullandığı pompalı tüfekle öldürdü. Zanlı Doğu, cinayet sonrası yine kayıplara karışırken, güvenlik güçleri geniş çaplı araştırma başlattı. Ancak zanlı Doğu’nun kaçarken, "Daha henüz işim bitmedi. Öldüreceğim iki kişi daha var. Onları da öldürdükten sonra teslim olacağım." dediği ileri dediği görgü tanıkların ifadesiyle ortaya çıktı. 
 
Bu süreçte güvenlik güçlerinin aramaları ve operasyonları bir türlü sonuç vermedi. Zanlı Doğu'nun "İki kişiyi daha öldüreceğim." sözleri üzerine Toprak ailesinin yakınları koruma talep etti. Ancak buna rağmen ve tüm güvenlik tedbirlerine rağmen zanlı Doğu, yine ortaya çıktı ve 6. cinayetini işledi. Zanlı Doğu, bu kez Toprak ailesinin dünürü Ziya Akın'ı yine aynı suç aleti pompalı tüfekle 17 Kasım 2010 günü öldürdü. Zanlı Muttalıp'ta bu kez polisler tarafından yakalandı. Zanlının cinayetleri işlerken tanınmamak ve dikkat çekmemek için kadın kıyafeti giyerek kılıktan kılığa girdiği ortaya çıktı. Bu nedenle zanlı 'kılıbık İhsan'' adı takıldı. Zanlı daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından seri katilin son kurbanı olan Ziya Akın’ın ailesi tarafından 2012 yılında İçişleri Bakanlığı aleyhine dava açıldı. 
 
Öldürülen Ziya Akın'ın eşi, çocukları ve torunu adına avukatları aracılığıyla İçişleri Bakanlığı aleyhine Eskişehir İdare Mahkemesi'nde açılan 'koruma yükümlüğü' yönündeki tazminat davası sonuçlandı. Kararda, devletin vatandaşını koruma yükümlülüğüne vurgu yapılarak ölümde İçişleri Bakanlığı’nın 'hizmet kusuru' olduğuna hükmedildi. Buna göre, Eskişehir 2. İdare Mahkemesi 2014/90 Karar sayılı kararı ile İçişleri bakanlığı aleyhine 50.000 TL manevi tazminata hükmetti. Mahkemenin verdiği kararda, “24.08.2010 Tarihinde aynı aileden 4 kişiyi öldürüp kaçan. 11.11.2010 tarihinde ilk saldırıdan yaralı kurtulan bir kişiyi daha öldürüp kaçan ve Ziya Akın’ı öldüren katil zanlısının olayla ilgili her türlü bilgi ve delilin değerlendirilip araştırma yapılmasına rağmen bulunamadığı, olayın oluş şekli, yeri ve zamanı ile olay sonrası çalışmalara da davalı idareye küçük bir beldede peş peşe üç seferde toplam 6 cinayet işlenmesinin engellenememesi, zanlı yakalanana kadar yakın korumaya devam edilmemesi hizmetin kusurlu işlemesi olması nedeniyle davalı idarenin sorumlu olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Yaşam