Liv Liv değil , LVİV !..

Ukrayna'nın batısında, Macaristan’a ve Slovakya’ya ve asıl Polonya sınırına komşu olan bir şehir.700 bin kişilik nüfusunun %90'ı Ukraynalı, %8'i Rus, %1'i Polonyalı, % 1’ide karma millet diyebiliriz. Lviv’e günde yaklaşık 160-170 bin kişi şehre giriş,çıkı

Liv Liv değil , LVİV !..

Ukrayna'nın batısında, Macaristan’a ve Slovakya’ya ve asıl Polonya sınırına komşu olan bir şehir.

700 bin kişilik nüfusunun %90'ı Ukraynalı, %8'i Rus, %1'i Polonyalı, % 1’ide karma millet diyebiliriz. Lviv’e günde yaklaşık 160-170 bin kişi şehre giriş,çıkış yapıyor.

Şehirde iki yüksek eğitim kurumu bulunuyor. Lviv'de filarmonik orkestra ve Lviv Opera ve Bale Tiyatrosu var. Eğitim ve kültür seviyesi yüksek bir şehir. Para birimi Grİvni.. 1 dolar 12.8 Grİvni, paraları bizden değerli değil yani ama sağlık hizmetleri çok kötü. Acil servislerde doktorlar para almadan kesilen parmağa tentürdiyot bile sürmüyormuş..Bir doktor maaşı 150-200 dolar… en fazla maaş alan meslekler 300-400 dolar. Özel işletmeler hariç.

95-001.jpg

Tarihi binaları işlev halde hiç dokunmamışlar ve kullanıyorlar.Tarihî şehir merkezleri, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Lviv’in ambleminde bir aslan yer alıyor ve şehrin 758. kuruluş yıl dönümü önümüzdeki Ekim ayında muhteşem bir törenle kutlanacak.

Nüfusunun % 80’i , 85 ‘i bayan haberi Türk medyasının palavrası . Böyle bir şey yok. % 55’i bayan % 45’i erkek ve yaşlı insan sayısı çok.

Fakir bir kent görünümünde ama imardan ve şehrin güzelliğinden taviz vermemişler. Caddeler bizdeki gibi Arnavut taşları. Bizimkilere kalsa az kalsın sökeceklerdi…

as-006.jpg

Maddi sıkıntı var ama buna rağmen insanlar temiz ve düzgün giyiniyor ve okumayı ihmal etmiyorlar... Kent Trabzon’a göre çok ucuz ama şehirde işsizlik var. Mesela en kalite bir paket sigara 4 liraya geliyor bizim Liramızla.

Lvivli erkeklerin bir kısmı, genelde yurt dışına çalışmaya gitmiş,kültür seviyesi yüksek bir şehir. Kent de az sayıda dolmuş minibüs var ama Tranvay’larda var. Trabzon Büyük Şehir Belediyesi buraya bir ekip göndersin bence incelemeye.. 

Kimse kusura bakmasın ama Ukrayna’da neredeyse sıradan bir şehir olan Lviv’i bile görünce anladım ki , Trabzon’da çok yıkılacak yer var ve yerlerine hiçbir bina dikilmeyecek. Lviv de yaklaşık 100 kadar Türk yaşıyor. Futbolla pek haşır neşir değiller gibi.. Hepsi iş ve ekmek peşinde. Giyim,kuşam fena değil.

Sordum 10 yıldır bu kent de yaşayan bir Türk işletmeciye, İzmitli Erhan’a ‘’ Lviv denildiği veya düşünüldüğü gibi asla değil, burasını şöyle düşünün, Türkiye’nin Konya’sı. Çok muhafazakar bir kent. Pazar sabahı tüm insanlar ailece kiliseye gider. Lviv’e, Ukranya’nın en sakin kenti diyebilirsiniz. Burada yılın büyük bir bölümünde havalı hep kapalıdır. Ocak ayında -4, haziran ortasında 18 derecedir. ‘’ Evet Lviv aslında 2-3 günlüğüne gelinebilecek bir kafa dinleme yeri .

basliksiz-9.jpg

Kent merkezine havalimanı 6,5 km. Tren istasyonu 3,5 km. yemekler ve oteller ucuz. 5 yıldızlı bir otelde ,oda fiyatı gecelik 50 Euro. Trabzon ‘da ise fiyatlar kazık. Mesafeler kısa ,Taksiler ucuz ve Tüm ekonomik sıkıntısına ve her yerde alkol alınmasına rağmen, güvenli bir şehir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler