Kuraklık balıkçılığı vurdu

 Su kaynakları açısından zengin iller arasındaki Gümüşhane'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kilogramda 65 kuruş hibe desteğiyle önemli sektörlerden biri haline gelen kültür balıkçılığı da mevsimin kurak geçmesinden etkilendi.Son yıllard

Kuraklık balıkçılığı vurdu

 Su kaynakları açısından zengin iller arasındaki Gümüşhane'de, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca verilen kilogramda 65 kuruş hibe desteğiyle önemli sektörlerden biri haline gelen kültür balıkçılığı da mevsimin kurak geçmesinden etkilendi.

Son yıllarda kültür balıkçılığı büyük gelişme kaydeden Gümüşhane'de, aile işletmesi olarak başlayan kültür balıkçılığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kilograma 65 kuruş hibe desteği sağlamasıyla Torul ve Kürtün baraj göllerinde kafes balıkçılığını önplana çıkardı.

Kentte, 1996 yılında 50 ton olan alabalık üretiminin, 1997'de 120, 2004'te 309, 2005'te 365, 2006'da 552, 2007'de 730, 2008'de bin 681 ve 2014 yılında 4 bin 758 tona yükselmesiyle kültür balıkçılığı, pestil ve madencilikten sonra en büyük sektör durumuna geldi.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce enerji üretimi amacıyla yapılan Kürtün Baraj Gölü'nde 11 işletmenin 45 bin metrekarelik alanını, Torul Baraj Gölü'nde ise 11 işletmenin 60 bin metrekarelik alanı kiralamasıyla her iki gölde yıllık balık üretimi toplam 4 bin 527 tona, yan derelerle birlikte 4 bin 758 tona yükseldi. Bu üretime karşılık üreticilere yıllık 3 milyon 92 bin 270 lira hibe desteği sağlanıyor.

Torul Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Evrim Özdemir, yaptığı açıklamada, Torul Baraj Gölü'nde 11 işletmenin yılda toplam bin 869 ton balık ürettiğini söyledi.

İlçe geleninde yılda bin 978 ton balık üretildiğini dile getiren Özdemir, "Kilogram başına 65 kuruş devlet desteği sağlanmaktadır. Üretilen balıklar çoğunlukla iç piyasa ve çevre illerde tüketilmektedir. Balığın satılacak, yani porsiyon durumuna gelmesi 14-17 ay gibi bir süreyi kapsamaktadır. Sonbahar ve kış döneminde sağım yöntemiyle alınan yumurtalar döllendikten sonra yetiştiriciler tarafından göl üzerindeki kafeslere konulmaktadır. Bir balığın porsiyon ağırlığı 6-8 ayda gerçekleşmektedir. Yetiştiriciler hazır yem kullanmaktadır" dedi.

Özdemir, müdürlük olarak aylık rutin denetimler yaparak işletmecilerden üretim hakkında bilgi aldıklarını da dile getirdi.

-"Kuraklık olumsuz etkiledi"

Torul Baraj Gölü'nde bir özel işletmede su ürünleri mühendisi olarak görev yapan Gökhan Kıraç ise mevsimin kurak gitmesinin balık üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Torul Baraj Gölü'nde su sıcaklığının çok yüksek olduğunu ifade eden Kıraç, şunları kaydetti:

"Geçen yıla göre sıcaklık bu yıl, mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. Geçen yıl bu aylarda suyun sıcaklığı 16-18 derecedeyken bu yıl 22-24 derece arasında değişiyor. Haliyle sudaki bu sıcaklık porsiyon seviyesine ulaşacak balığı olumsuz etkilemektedir. Çünkü bu sıcaklıkta balığa yem verme gibi bir şansımız olmuyor. Yem vermeyince de balık zayıflıyor, porsiyon ağırlığının altında oluyor. Yem vermemiz ise balık ölümlerine neden oluyor. Ayrıca havanın sıcak olması sudaki oksijen oranını da düşürüyor."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler