Ve gösteri sona erdi!

Adı barış ile anılan ve sanatın, tiyatronun merkez ilçelerinden biri haline gelen Dikili'de İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun düzenlediği, Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen Tiyatro Buluşması görkemli bir şekild

Ve gösteri sona erdi!

Adı barış ile anılan ve sanatın, tiyatronun merkez ilçelerinden biri haline gelen Dikili'de İzmir Yenikapı Tiyatrosu'nun düzenlediği, Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleştirilen Tiyatro Buluşması görkemli bir şekilde sona erdi.

Türkiye'nin farklı illerinden 22 Tiyatro topluluğun bir araya geldiği buluşma, ilk günden son güne kadar yüzlerce vatandaşın katıldığı görsel bir şölene dönüştü.

5.si gerçekleştirilen buluşmanın son gününde 'Tiyatro hayattır, doğanın ve insanın yanındadır', 'Tiyatro hayattır, barışın ve kardeşliğin yanındadır' konuları konuşuldu. Söyleşilere konuşmacı olarak Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü Yönetmen Orçun Masatçı, Yönetmen Zafer Gecegörür, Oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, Sinema Oyuncusu Turgay Tanülkü, Aydın Orak, Haluk Işık ve Ahmet Tuncay Karaçorlu ve yazar Temel Demirer katıldılar. Tiyatro Buluşmasını Belediye Başkanı Osman Özgüven'in yanı sıra başından sonuna kadar Dikili Belediye Meclisi Üyeleri Hüseyin Çelik ve Erdoğan Doğan'da izlediler.

Dikili'de 'Çocuk Oyunları' festivali

Ulu köşkte hazırlanan ve Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Başkanı Yönetmen Orçun Masatçı tarafından yönetilen sonuç bildirgesinde 6.Tiyatro Buluşmasının da Dikili'de yapılmasına, Dikili'de 'Çocuk Oyunları' festivali düzenlenmesine karar verildi.

'Suyumuzu satanlar, bizi de satarlar'

2000 kişinin izlediği Oyunlarda Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu 'Kısa Oyunlar' ve Trabzon Umut Tiyatrosu 'Çıkmaz sokak' adlı Oyunları sergilediler. Trabzon Umut Tiyatrosu oynadığı 'Çıkmaz sokak' adlı Oyununu yazarı Tuncer Cücenoğlu da izledi. Mimar Sinan Üniversitesi Pandomim Topluluğu gösterisinden sonra Zafer Gecegörür'ün yönettiği tüm tiyatro ekiplerinin Oyuncularının katıldığı 'Küresel Isınmaya ve Suyun Ticarileştirilmesine' karşı hazırlanan 15 dakikalık Oyun dakikalarca ayakta alkışlandı. Tek cümleyle 'Suyumuzu satanlar, bizi de satarlar' mesajı verildi.

Gecenin sonunda buluşmaya katılan tüm Oyuncular, yazarlar ve çalışanlar sahneye davet edildi. Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü organizasyona ev sahipliği yapmanın onurunu ve gururunu yaşadıklarını ifade etti. Sinema Oyuncusu Turgay Tanülkü konuşmasında; "Bizi kabul ettiniz, bizimle gönül dostluğu kurdunuz, Dikili güzel, Dikili sizlerle güzel. Sizlerle birlikte olmak bize gurur verdi. Tüm arkadaşlarım adına, yol arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum, sağolun. Umarım seneye tekrar beraber oluruz" dedi. Tanülkü konuşmasında suyun ticarileştirilmesine karşı Dikili'nin ve Belediye Başkanının verdiği mücadele de yanında olduklarını söyledi. Yönetmen Erhan Gökgücü ise konuşmasında buluşmayı gerçekleştiren İzmir Yenikapı Tiyatrosuna, Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Başkanı Orçun Masatçıya sanatın ruhunun her sokağında hissedildiği Dikili halkına, Belediye Başkanı Osman Özgüven'e Dikili Belediye çalışanlarına teşekkür etti.

5.TÜRKİYE TİYATRO BULUŞMASINDA 4 GÜN

"Yaşasın Dikili, Yaşasın Sanat"

Atölye ve söyleşiler

4 gün süren Şölen süresince Oyunculuk, sinema, öğretmenlere yaratıcı drama, vücut Oyunculuğu atölyeleri yapıldı. Tiyatro üzerine düzenlenen söyleşilerde 'Çocuk Tiyatrosunun dünü bugünü', 'Sokak, estetik ve eleştiri', 'Tiyatro hayattır, kadına şiddete ve cinsiyetçiliğe karşıdır', 'Yerel yönetimler ve tiyatroyla ilişkileri', 'Tiyatro hayattır, özgürlüğünü arar', 'Tiyatro – seyirci ilişkisi', 'Tiyatro hayattır, doğanın ve insanın yanındadır', 'Tiyatro hayattır, barışın ve kardeşliğin yanındadır' konuları konuşuldu.

Yapılan Atölyeler Yönetmen Erhan Gökgücü, Mesut Kara, Zafer Gecegörür ve Irak Haberleri'>Irak'lı vücut Oyuncusu Anas Abdul Sanad tarafından gerçekleştirildi. Ulu köşkte yapılan söyleşilerde ise Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü Yönetmen Orçun Masatçı, Sinema Oyuncusu Turgay Tanülkü, Nejat Birecik, Orhan Aydın, Yönetmen Uğur Mamuk, Pedagog Resijör Rasim Aşın, Bartın Sanat Tiyatrosundan Zafer Gecegörür, Tiyatro Simurg'dan Oyuncu ve Oyun Yazarı Mehmet Esatoğlu, yazar Yönetmen Haluk Işık, Yönetmen yazar Erhan Gökgücü, Oyun yazarı Tuncer Cücenoğlu, Nilüfer Belediyesi Seçkin Kaymaz, Mehmet Esatoğlu, şair Halim Yazıcı, Oyuncu Uğur Baran, Nazlı Masatçı Özlem Öztürk, Esmeray, Ömer Şahinbaş, Aydın Orak, Ahmet Tuncay Karaçorlu ve yazar Temel Demirer katıldılar.

Şiir dinletileri ve sokak Tiyatrosu

4 gün süren buluşmada Hülya Deniz Ünal, Aslıhan Tüyoğlu, Gültekin Emre, Halim Yazıcı, Namık Kuyumcu tarafından şiir dinletili söyleşiler yapıldı. Dikili'nin sahil bandında buluşma süresince yapılan sokak tiyatroları Dikili Belediye Tiyatrosu, İzmir Yenikapı Tiyatrosu, Mimar Sinan Üniversitesi Pandomim Topluluğu tarafından gerçekleştirildi.

Her akşam iki Oyun

Atatürk Meydanında her akşam 2000 kişinin izlediği Oyunlarda Samsun Sanat Tiyatrosu 'Satılık Mahalle', Sarıyer Belediye Tiyatrosu 'Sersem Kocanın Kurnaz Karısı', Sakarya Şehir Tiyatrosu 'Onur ve Barış', Esmeray 'Yalnız Kadın', Tiyatro Simurg 'Türkülerle Öykülerle Anadolu', 'Galatasaray Üniversitesi Tiyatro Topluluğu 'Kısa Oyunlar' ve Trabzon Umut Tiyatrosu 'Çıkmaz sokak' adlı Oyunları sergilediler.

Su "Yaşasın Dikili, Yaşasın Sanat"

Tiyatro adına her konunun konuşulduğu buluşma süresince sanatseverler "Yaşasın Toplumcu, Geçekçi Sanat", "Yaşasın Dikili, Yaşasın Sanat" diye haykırdılar. Prof.Dr. Ayşegül Yüksel, Ferhan Şensoy ve Müjdat Gezen buluşma ile ilgili bildirgeler gönderdi. Dikili Belediyesi Kültür ve Sosyal işler Müdürü Gülay Demir tarafından okunun Ferhan Şensoy buluşmayla ilgili gönderdiği mesajda 'Dikili Belediyesine, Belediye Başkanı Osman Özgüven ve İzmir Yeni kapı Tiyatrosuna, Türk Tiyatrosu adına teşekkür etti. Müjdat Gezen'de gönderdiği mesajda 'emek veren herkese sevgi ve saygılarımı iletiyorum' dedi.

Masatçı "Tiyatro Buluşması tüm gerçekçiliğiyle imkânsızı arayacaktır"

Buluşmayla ilgili konuşan Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Başkanı Orçun Masatçı "Türkiye Tiyatro Buluşmaları, yüzümüzü kaybetmemizi isteyen, mimiklerimizi birbirine benzetmeye çalışan kukla oynatıcılarına itirazdır. İplerin farkında olduğumuzun ve bu durumu yaşamaya devam etmeyeceğimizin göstergesidir. Bu ülkenin onurlu sanatçıları vardır ve birleşerek bu maskeli baloyu sona erdirecek güce sahiptirler. Demokrasiye ve Barışa en ihtiyaç duyduğumuz zaman dilimlerinde Barışın ve demokrasinin festivalini yapan Osman Özgüven ve Dikili halkı bu kez de sanatın tartışması, yeniyi bulması ve itiraz etmesi için kapılarına sanat üretenlere açmıştır. 5. Türkiye Tiyatro Buluşması tüm gerçekçiliğiyle imkânsızı arayacaktır" dedi.

Özgüven teşekkür etti

Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven ise yabancılaşmanın ve birbirimize uzaklaşmanın panzehiri olan sanatın, aslolan amacından insandan, doğadan kısacası yaşamın kendisinden ötelenmekte olduğunu belirtti. Özgüven; "Birbirimize en çok ihtiyacımız olduğu bugünlerde, sanat derin bir dehlize atılmakta ve adına yine sanat denen başka bir şey hayatımıza sokulmaktadır. Tüm bunlara rağmen, direnen, yaşama hakkını savunun sanat eserlerini toplumla türlü acılara ve engellere rağmen buluşturmaya çalışan sanatçıları ayakta alkışlıyorum" dedi. Özgüven; "Aramızdan ayrılan sanatçıları büyük saygıyla anarak; Emek, Demokrasi ve Barış Kenti olan Dikili'de buluşan tiyatrocuların ülkenin ve sanat tarihimizin önünü açan çalışmalara, tartışmalara imza atmasını umuyor ve istiyorum. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan ödül töreni ise günün en anlamlı bölümünü oluşturdu. Buluşmaya katılan Oyuncu Esmeray, 'onur', Yönetmen Erhan Gökgücü'ye 'başarı', dünyaca tanınmış Irak Haberleri'>Irak'lı vücut Oyuncusu Anas Abdul Sanad 'barış' ödülüne layık görüldüler. Oyuncu Esmeray'a ödülünü Yönetmen Zafer Gecegörür, Yönetmen Erhan Gökgücü'ye ödülünü tiyatro ve sinema Oyuncusu Turgay Tanülkü, Irak Haberleri'>Irak'lı vücut Oyuncusu Anas Abdul Sanad'a ödülünü Belediye Başkanı Osman Özgüven verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat