Türk tiyatrosunun acı kaybı

Oyun yazarı ve İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun deneyimli yönetmeni Haşmet Zeybek, yaşamını yitirdi.Zeybek'in bu sabah Osmanbey'deki evinden gazete almak için çıktığı ve dönüşte kalp krizi geçirdiği belirtildi. Zeybek yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarı

Türk tiyatrosunun acı kaybı

Oyun yazarı ve İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun deneyimli yönetmeni Haşmet Zeybek, yaşamını yitirdi.

Zeybek'in bu sabah Osmanbey'deki evinden gazete almak için çıktığı ve dönüşte kalp krizi geçirdiği belirtildi. Zeybek yapılan bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

1948 yılında Adana’da doğan Zeybek, tiyatro oyunculuğuna Tarsus’da başladı.

1970’te basılan Irgat oyunu ile adını duyurdu. Daha sonra kaleme aldığı Düğün ya da Davul geniş kitlelerce tanınmasını sağladı.

Zeybek, geleneksel Türk halk tiyatrosunun özelliklerinden yararlanarak oyunlar yazdı. Köy meydanlarında oynanan köy seyirlik oyunlarını tiyatro sahnesine taşıdı.

TRT 1970 Sanat Ödülleri yarışmasında “ Başarı Ödülü” alan Haşmet Zeybek, 70'li yılların başında girdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda oyunculuk, yönetmenlik yaptı, oyunları sahnelendi.

Bir süre İstişan (İstanbul Şehir Tiyatrosu Sanatçıları Derneği ) başkanlığını yürüten Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu ve Repertuar Kurulu üyeliklerinde bulunan Zeybek, OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) üyesiydi.

Haşmet Zeybek'in cenazesi 11 Ekim 2013 Cuma günü Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 11.00’de düzenlenecek anma töreninden sonra, Teşvikiye Camii'nde kılınacak öğle namazını müteakip Ayazağa Mezarlığı’na defnedilecek.

Haşmet Zeybek’in yazdığı oyunlardan bazıları: Alpagut Olayı, Balta, Düğün ya da Davul, Tahsildar Oyunu, Uygarlık Çöplüğü, Anadolu İnsanının Kültürel Kimliğinde,  Ayrangeven,  Evrensel Pezevenk Para, Köroğlu, Theodora, Yaradılış Efsanesi, Kerem ile Aslı, Zilli Şıh, Gılgamış…

Haşmet Zeybek’in oynadığı oyunlardan bazıları: Nekrassov ( 2012),  Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, ( 2007-2008), Düşüş ( 2009-2010), İkinci Ses, Buzlar Çözülmeden (1989-1990), Fermanlı Deli Hazretleri(1991-1992), Montserrat (1994-1995), Koca Sinan(1996-1997),Sersem Kocanın Kurnaz Karısı ( 1998-1999), Eskici Dükkanı(2007-2008), Bağdat Hatun (2005-2006), Yaprak Dökümü(2003-2004)

Haşmet Zeybek’in yönettiği oyunlardan bazıları: Düğün ya da Davul, Ayrangeven, Fotoğrafçı (Ortaoyunu- Kenan Işık ile birlikte)  Pırtlatan Bal ( Çocuk Oyunu)

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat