Trabzon'da son 5 yıl harcamaları?

Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluk sahalarındaki Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Artvin illerindeki vakıf eserlerini tek tek ele alarak, bakım ve onarımdan geçirdiklerini, bazı eserlerle ilgili çalı

Trabzon'da son 5 yıl harcamaları?

Vakıflar Bölge Müdürü Mazhar Yıldırımhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sorumluluk sahalarındaki Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane ve Artvin illerindeki vakıf eserlerini tek tek ele alarak, bakım ve onarımdan geçirdiklerini, bazı eserlerle ilgili çalışmaların da sürdürüldüğünü söyledi.

Özellikle eski vakıf eserlerinin onarımıyla ilgili yoğun bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Yıldırımhan, ''Göreve geldiğim 2005'ten itibaren ilk iş olarak Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait tüm eserleri gözden geçirdik. Bakım ve onarım ihtiyacı olanları tek tek tespit ettik. Ekiplerimiz buralarla ilgili önce projelendirme çalışması yaptı, ardından da onarımlara başladı. Son 5 yılda Trabzon'da 36, Gümüşhane'de 8, Giresun'da 7, Artvin'de 4 ve Rize'de 2 olmak üzere toplam 57 eserin onarımını gerçekleştirdik.

Ayrıca, bu dönemde bölge müdürlüğümüz ve vatandaşların işbirliğiyle restore edilen eser sayısı da 22'ye ulaştı. 79 eserin onarımı için toplam 13.5 milyon lira harcadık. Cumhuriyet tarihi boyunca bölgede bu kadar kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılmamıştı. Bu rakam bölgemiz açısından bir rekordur.''

Onarılan eserlerin 43'ünün cami, 5'inin türbe, 4'ünün minare, 2'sinin hamam, 1'inin medrese, 1'inin de muvakkithane(camilerin yanında kurulan ve güneşin hareketine göre namaz saatlerinin belirlendiği yer) olduğunu, 1 caminin ise çevre düzenlemesini yaptıklarını anlatan Yıldırımhan, ''Bizler tarihimize sahip çıkacağız ki gelecek nesiller de bunu devam ettirsin'' dedi.

 

     -GEÇEN YIL 9 ESER ONARILDI-

Mazhar Yıldırımhan, geçen yıl 9 eserin onarımının yapıldığını, bunun karşılığında yaklaşık 2 milyon lira harcandığını ifade etti.

Bu eserlerin, Trabzon'da Tavanlı Camisi, Kudreteyn Camisi, İçkale Camisi, Müftü Camisi, İskenderpaşa Camisi, Araklı Hacı Hasan Camisi, Gümüşhane'de Emirler Camisi, Giresun'da Gemilerçekeği Camisi ile Hacı Miktad Camisi olduğunu belirten Yıldırımhan, bu yıl içerisinde ise 16 eserin onarım ve yatırım programına alındığını kaydetti.

Yıldırımhan, program kapsamına alınan eserleri şöyle sıraladı:

''Trabzon'da Hacı Kasım Camisi, Küçük Fatih Camisi, Molla Siyah Camisi, Saraç Alizade Mescidi, Sürmene Çamburnu Kuşluca Camisi, Sürmene Kuleli Mahallesi Camisi, Çaykara Akdoğan Köyü Camisi, Çaykara Uzuntarla Köyü Mescidi olurken, Gümüşhane'de Kelkit Büyük Camisi, Giresun'da Şebinkarasihar Tamzara Camisi, Şebinkarahisar Fatih Camisi, Rize'de Gülbahar Büyük Camisi, Ardeşen Pirinçlik Köyü Camisi, Artvin'de Orta Mahalle Camisi, Sarıbudak Köyü Camisi ve Hopa'da Sundura Mahallesi Camisi.''

Vakıflar Bölge Müdürü Yıldırımhan, ''2012 yılı sonuna kadar sorumluluk sahamızdaki tüm eserleri onarmayı hedefliyoruz. Bunu da gerçekleştireceğimize inanıyoruz'' dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat