Osmanlı tarihi karışacak

 Son 15 yıldır Vatikan Gizli Arşivi'ne Türkiye'den giren tek kişi olan Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu'nun Resmi Tarihçisi Dr. Rinaldo Marmara, 350 yıllık 4 sayfadan oluşan çok çarpıcı belgeleri açıkladı. BELGE 4 SAYFADAN OLUŞUYORDr. Rinaldo Marmara

Osmanlı tarihi karışacak

 

Son 15 yıldır Vatikan Gizli Arşivi'ne Türkiye'den giren tek kişi olan Türkiye Katolik Ruhani Reisler Kurulu'nun Resmi Tarihçisi Dr. Rinaldo Marmara, 350 yıllık 4 sayfadan oluşan çok çarpıcı belgeleri açıkladı.

 

BELGE 4 SAYFADAN OLUŞUYOR

Dr. Rinaldo Marmara, sözlerini bitirdikten sonra yanı başında duran siyah deri çantasını açtı ve içinden bazı belgeler çıkartarak, "Bu elimde tuttuğum el yazması belgeler Vatikan Gizli Arşivi'ne ait" dedi. 4 sayfadan oluşan belge İtalyanca kaleme alınmıştı ve üzerinde "Vatikan Gizli Arşivi" mührü vardı. "Bu belge ne yazıyor?" diye sorduğumuzda, Dr. Marmara belgenin en üstünde yazana cümlenin önce orjinalini okudu. Tercümesini yaptığında ise gözlerimiz fal taşı gibi açılmıştı: "Efendimiz papa Alessandro 7. ile Türkler'in büyük efendisi Sultan Mehmed ile arasındaki hısımlık ilişkisini gösteren doğru anlatımdır." Merak içinde sorduk: "Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 7. Alessandro ile Osmanlı Sultanı 4. Mehmed, nam-ı diğer Avcı Mehmed akraba mıydı?" "Bu belgeye göre öyleydi" dedi.

 

 

 

SOY AĞACINDA 4. MEHMED İÇİN "HÜKMEDEN PADİŞAH" NOTU

Belgede çıkartılan soyağacının en tepesinde Hürrem Sultan'ın annesi olduğu iddia edilen İtalyan asilzadesi Hanne Marsilli'nin adı bulunuyor. Hanne Marsilli'nin çocukları Leonarda Marsilli ve Margherita Marsilli isimlerinin yazdıkları sonra her iki kardeşin soyunun tek tek devamı belirtiliyor. Leanordo'nun ağacından Cesara Marsilli, Alessandro Marsilli, Laura Marsilla ve Fabio Chigi isimleri yazılı. Dr. Marmara bu soyağacı ile ilgili kısa bir not düştü: "Laura Marsilli'den sonra soyadı Chigi'ye dönüşüyor. Görülen o ki, Laura Marsilli, Vatikan'ın en önemli ailelerinden olan Chigi ailesinden birisiyle evlenmiş ve bu evlilikten de Fabio Chigi yanı Papa 7. Alessandro dünyaya gelmiş"

 

 

 

Soy ağacının diğer ucunda ise tanıdık iki isim var. Sultan Süleyman ve La Rossa (Kızıl) lakaplı Margherita Marsilla. Bu iki ismin hemen altında Selim, İbrahim ve Mehmed isimleri yazılı. Dr. Marmara yine kısa bir açıklama yapıyor: "Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan2ın oğlu Selim, 11. Osmanlı Padişahı olarak tahta çıktı. Soyağacında Selim'den sonraki diğer padişahların adı belirtilmemiş ve 18. Osmanlı Padişahı 1. İbrahim ile 19. Osmanlı Padişahı 4. Mehmed'in adı yazılmış. 4. Mehmed'in adının altına da "Hükmeden Padişah" notu düşülmüş. Demek ki bu belge hazırlandığında Osmanlı tahtında 4. Mehmet oturuyordu."

 

HÜRREM SULTAN HEM İTALYAN HEM SOYLU BİR AİLENİN KIZIYDI

Dr. Rinaldo Marmara'nın belgenin devamındaki okudukları ise adeta, "Bugüne kadar Hürrem Sultan ile ilgili doğru bildiğiniz ne varsa unutunuz" diyordu. Dr. Marmara, "Belgenin 350 yıllık olduğunu tahmin ediyorum. Burada yazılanlar göre Türk korsanları, İtalya'nın Siena bölgesindeki Collecehio Şatosu'na saldırdı, şatoyu yakıp yıktı. Şato, Hanne Marsilli adındaki bir İtalyan asilzadeye aitti. Bu kadının iki de çocuğu vardı. Leonardo ve Margherita. Türk korsanları Leonarda'yı geride bırakıp, güzel kızıl saçları olan bu genç kızı Osmanlı Sarayı'na vermek için İstanbul'a getirdi. Hareme konulan Margherita'yı Sultan Süleyman çok beğendi. Margherita'nın Sultan Süleyman'dan çocukları oldu. Bu çocuklardan Selim, Sultan Süleyman öldükten sonra padişah oldu.

 

Araya giriyoruz: "Ancak biz Hürrem Sultan'ı Ukraynalı fakir bir ailenin kızı olarak biliyoruz," Dr. Rinaldo kafasını iki yana sallayarak,"Bu belgeye göre Hürrem Sultan hem İtalyan hem de zengin bir ailenin kızı. Hatta ailesinin şatosu var" dedi. "Ancak bu belge Hürrem Sultan ile ilgili hazırlanmamış. Bu belgenin 3. sayfasında bir soyağacı çıkartılıyor. Bu soyağacına göre ise Hürrem Sultan2ın soyundan gelen Padişah 4. Mehmed ile erkek kardeşi Leanordo'nun soyundan gelen Papa 7. Alessandro akraba."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat