Karadenizli Temel'i değişmeyin!

Türk mizahında çok önemli yere sahip Temel fıkralarının, uyarlama ve uydurma fıkralar nedeniyle kirletildiği öne sürüldü.Karadeniz Fıkraları Ajansı Sahibi Hikmet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz insanının yaratıcı zekası ve doğası gereği

Karadenizli Temel'i değişmeyin!

Türk mizahında çok önemli yere sahip Temel fıkralarının, uyarlama ve uydurma fıkralar nedeniyle kirletildiği öne sürüldü.

Karadeniz Fıkraları Ajansı Sahibi Hikmet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz insanının yaratıcı zekası ve doğası gereği sabah akşam ''mizah denizinde kulaç attığını'' belirterek, ''Karadenizliler olarak mizahı her an yaşıyor, mizahla yatıp mizahla kalkıyoruz'' dedi.

Karadeniz insanının mizahı, hoşgörüyü, ciddiyeti ve sevecenliği birbiriyle yoğurduğunu, bu yaşam tarzının da her zaman fıkralara konu olduğunu ifade eden Aksoy, şunları söyledi:

''Macar asıllı yazar Arthur Koestler, Mizah Eylemi Yaratma adlı eserinde, 'İnsanlar akıl ve ruh sağlıklarını mizah yoluyla koruyorlar. Mizah duygusu, zekanın yaratıcılığının yanı sıra insanın içinde bulunduğu durumu, dışa vurmasını sağlıyor' diyor. En rahat, en uyumlu ve en verimli kişilikler kendileriyle alay edebilen, mizah yoluyla öz eleştiri yapabilen kişilerdir. Karadeniz insanı, şakacı ve hoşgörülüdür, kimi zaman içinde bulunduğu ortamın dışına çıkıp haline güler, kimi zaman şükredip kendine ders çıkartmasını bilir.

Yazar John Morreall da Gülmeyi Ciddiye Almak adlı eserinde, 'Bir insanın mizah duygusu ne kadar gelişmişse, olaylar karşısında gerekli uzaklığa çekilip, durumlara daha geniş bir açıyla bakmayı başarması da o denli gelişir' diyor.

Fi tarihinde işlediği cinayetten ötürü Temel'i idam edeceklermiş. Sormuşlar, ''Temel, idam edileceksin. Son sözünü söyle'. Temel de 'Habu durumum var ya. Baa ders olsun' dedi. Temel burada kendisine pay çıkarırken, bizlere de ders veriyor. Mizahımızın uyarlama ve uydurma fıkralarla kirletilmesi bizlere de ders olsun.''

-''TEMEL'İN KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRMEYİN''-

Güncel yaşamının her anında iki sözünün birini ''mizah merhemine bulayan'' çok sayıda Karadenizli olduğunu dile getiren Aksoy, şöyle devam etti:

''Karadeniz fıkralarının genel özelliği yaşanmış bir olaydan kaynaklanmaları, yani gerçekçi yanlarının olmasıdır. Siz Temel'e ayda bir olay kurgulayıp, rol biçerseniz, Trabzon'da pastırma imalathanesi açtırırsanız, tezek sattırırsanız, Temel'i Hollywood'a götürüp başrol verirseniz, daha nice düzmece durumlara ortak eder, kimliğini değiştirmeye kalkarsanız mizahımıza en büyük kötülüğü yapmış olursunuz. Maalesef Temel'e, kimliğine ve karakterine uygun olmayan roller biçiliyor, bu da fıkralarımıza, mizahımıza zarar veriyor.''

-''YAŞANAN MİZAHİ OLAYLARI NOT EDİN''-

Hikmet Aksoy, Karadeniz insanın günlük yaşamda gülüp geçtiği çok sayıda olaya tanık olduğunu, nice mizahi olay yaşadığını anlatarak, ''Mizahi duruş, yaşamın rengidir. Böylesi güzellikleri bir kenara yazmamak, not etmemek ise mizah kültürümüz adına kayıptır. Karadenizlilerden yaşadıkları bu tür olayları not etmelerini ve bize iletmelerini istiyoruz. Böyleye yayımlanmaya değer bulduklarımıza Temel fıkraları kitaplarında yer verebilir, mizah kültürümüzü zenginleştirebiliriz'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat