İstanbul’un kayıp adası gün yüzüne çıkıyor

İstanbul'un ilk ve tek sualtı arkeolojik alanı olan Vordonosi Adası gün yüzüne çıkıyor. Uzman dalgıçların görüntüleyerek gün yüzene çıkardığı arkeolojik alan, yakın zamanda dalış turizmine açılacak.İstanbul'un Prenses Adaları'ndan biri olarak nitelendiril

İstanbul’un kayıp adası gün yüzüne çıkıyor

İstanbul'un ilk ve tek sualtı arkeolojik alanı olan Vordonosi Adası gün yüzüne çıkıyor. Uzman dalgıçların görüntüleyerek gün yüzene çıkardığı arkeolojik alan, yakın zamanda dalış turizmine açılacak.

İstanbul'un Prenses Adaları'ndan biri olarak nitelendirilen, Dragos ile Küçükyalı arasında ilçe kıyısından 700 metre açığında bulunan ve birçok arkeolojik eser barındıran tarihi Vordonosi Adası, Maltepe Belediyesi'nin desteklediği keşif ekibi tarafından görüntülendi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın da katıldığı keşfi, çok sayıda basın mensubu görüntüledi.

SUALTINDA KALAN BİN YILLIK ADA DALIŞ TURİZMİNE AÇILACAK

Bin yıl önce meydana gelen büyük İstanbul depremi sonrasında sular altında kaldığı belirlenen ve üzerindeki manastır kalıntılarıyla dünyadaki önemli doğal yapılardan biri olarak kabul edilen adanın, dalış turizmine açılması ve doğal güzelliklerinin tanıtılması amaçlanıyor.

ANALİZ İÇİN SUALTINDA ARAŞTIRMALAR YAPILACAK

Yaklaşık bin yıl önce derpem sonrası sualtında kaldığı belirtilen adanın arkeolojik açıdan aydınlatılarak gün yüzüne çıkarılması için çalışmalara başladıklarını belirten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Bugün Maltepe sahiline 700 metre uzaklıkta geçmiş tarihi bin 150 yıl geriye giden bir adadan bahsediyoruz bunun için buradayız. Bizanslar döneminde manastır olarak kullanıldığı biliniyor. Ancak 1010 yılında yaşanan İstanbul depreminde buranın su altında kaldığı bilim adamları tarafından tespit edilmiş bulunmakta. Biz de Maltepe Belediyesi olarak uzman arkadaşlarımızla görüşerek burada bir takım dalışlar gerçekleştirip sualtında çektiğimiz fotoğrafları gün ışığına çıkarıp bu konunun uzmanları tarafından araştırılmasını, tartışılmasını hem de depremle ilgili bölgemizde nelerin yaşandığını bilim adamlarımızın daha rahat bir şekilde analiz edebilmeleri için bir çalışma başlattık" şeklinde konuştu.

İSTANBUL'UN TEK SUALTI ARKEOLOJİK ALANI

Sualtındaki tarihi kalıntıların dalış turizmi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Başkan Ali Kılıç, "Maltepe sınırları içerisinde İstanbul'un tek arkeolojik park olan çalışma tamamlandığında bununla bütünleştirilerek bu bölgede daha fazla turist akını çekerek Anadolu yakasını turizm merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz" dedi.

SU ALTINDAKİ KALINTILAR GÖRÜNTÜLENDİ

4 kişiden oluşan dalış ekibinin gerçekleştirdiği yarım saatlik dalışta, sular altında kalan adanın görüntüleri ve fotoğrafları çekildi. Dalış ekibi, deniz dibinden çıkarılan ve yaklaşık 100 yıllık olduğu tahmin edilen bir çapayı da incelemelere katılan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'a hediye etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler