Giresunlu oyuncu Arjantin'de yıldız oldu

Tiyatro oyuncusu Ergün Demir, Giresun’dan Arjantin’e uzanan hayat hikayesini anlattı. 

Giresunlu oyuncu Arjantin'de yıldız oldu

Giresun’un Yağlıdere ilçesinde dünyaya gelen ve küçük yaşta ailesiyle beraber Fransa’ya yerleşen Ergün Demir, 10 yaşında başladığı tiyatroya Fransa Devlet Tiyatrosu oyunculuğuna kadar yükseldi. Ünlü oyuncu Ayla Algan’ın davetiyle Türkiye’ye gelen Demir, burada ünlü sinema ve dizi oyuncularına da oyunculuk dersi verdi. ‘Binbir Gece’ isimli dizide oynadığı 'Ali Kemal' karakteri ile gönüllere taht kuran Demir, daha sonra birçok dizi ve filmde rol aldı.

Türkiye’nin son yıllarda yaptığı önemli ‘dizi ihracatı’ ile Arjantin’de yayınlanan 'Binbir Gece' dizisi izlenme rekorları kırdı. Ali Kemal karakteri ile Arjantinliler'i de kendisine hayran bırakan Demir’in Arjantin serüveni de böylece başlamış oldu. Demir, Arjantin’de bir TV kanalından gelen teklifle başladığı 'Yıldızlarla dans eder misin?' yarışmasında sergilediği başarılı performansı ile ülkede popüler hale geldi.ergün demir

Türkiye'de göremediği ilgiyi Arjantin'de gördü 

2015 yılında Arjantin’de internette en çok aranan isim olarak birincilik ödülü alan ve 'Yılın Yıldızı' seçilen Demir, ülkenin en prestijli dergilerine de kapak oldu. Türkiye’de göremediği ilgiyi ülkesinden 19 saat uzaklıktaki Arjantin’de gördüğünü belirten Demir, Türkiye’ye kırgın olduğunu söyledi. Fransa’da William Shakespeare’nin Hamlet’ini oynamış bir adam olarak Türkiye’ye geldiğini ama beklediği ilgiyi göremediğini belirten Demir, "Fransa’da kabul görmüş bir sanatçıydım. Ben bu topraklarda yetiştim, bizim son durağımız burasıdır. Arjantin’de sahne alırken Türk bayrağını omzunda taşımış bir insan olarak dans ettim. Arjantin’de adeta bir kültür elçisi olarak elimden geldiği kadar vazifem yerine getirdim. Bir sanatçı istediği yerde değil değer gördüğü yer alır, Türkiye’de istediğim düzeyde kendimi ifade edebilme ortamını sağlayamamış olmak benim için gerçekten kanamaya devam eden bir yara" dedi.


"Türkiye bana 'ülkenden git' dedi, o yüzden şimdi Arjantin’deyim"
"Ülkem bana istediğim misafirperverliği hissettiremediği için ben Arjantin’e gittim" diyen Demir, "Ben bir yabancı TV kanalına röportaj verdim ve çok üzülerek verdim. Orada 'Türkiye bana ülkenden git dedi, o yüzden şimdi Arjantin’deyim' dedim. Git dedi ama 'defol git' demedi bana çünkü sen konservatuvar mezunusun ama bakıyorsun A, B, C şahısları hiç eğitim almadıkları halde ne güzel yerede tıkır tıkır oynuyorlar sen bunca sene emek ver ama bunların sonunda hiçbir şey yok. Ben ‘Asayiş Berkemal’ diye bir dizide oynadım. Mehmet Arslan ile ve 7 bölüm oynadım ama bir kuruş para alamadan gittim Arjantin’e ve sözleşmemizde bölüm başı Bin 250 TL alacağım diye madde vardı. Bir kuruş almadan gittim, bir insanın kalbi nasıl kırılmasın. ‘Fatih Harbiye’ dizisinde oynadım bir numara dizi ve bana verdikler para Bin 500 TL bu doğru geliyor mu? Ben hayatımı vermişim oyuna, ben oynamadığım zaman nasıl geçineceğim? Ben döner salonu açıp çalışamam, kasaplık yapamam. Ben 46 yaşından sonra nasıl bir iş yapacağım? Oyunculuktan başka bir iş yapamıyorum" diye konuştu.

"Arjantin’de sel felaketinde yaraları sarmaya koşan Türk"
Arjantin’de bir çok yardım faaliyetine katıldığını vurgulayan Demir, "5-6 ay önce tiyatroda sahne alırken seller Arjantin’de 2 tane önemli yöreyi sular altında bıraktı. Ben de Twitter’den 'Concordia yalnız değilsin' diye bir tweet atarak 2 tane önemli konser organize ettim ve ülkenin en önemli yıldızlarıyla beraber konserler verdik. 2 TIR erzak topladık ve sel bölgesine götürdük. Topladığımız yardımları bizzat ellerimle teslim ettim, onların yanında oldum. Bu halkın dikkatini çekti ve orada kış mevsimi geldiğinde bir organizasyona daha imza attım. Burada hükümet de beni takip etti ve Buenos Aires’in içinde yaşayan evsiz insanlar vardır ben orada onlara çorba dağıttım. Bunları görenler ise 'artık sen bizdensin, bizi terk etme bırakma' gibi güzel sözler işittik" şeklinde konuştu.

ergün demir"Ayla Algan olmasaydı belki de ABD’de bir istasyonda gaz basıyordum şimdi"
Doğduğu ilçesinin nüfusunun yaklaşık 4’de 3’ü ABD’de yaşayan Demir, helallik için geldiği Ayla Algan’ın yanından adeta bir yıldız olarak çıktı. Ayla Algan’ın Fransa’nın Paris kentinde bulunan Olimpia adındaki salonda oynayan ilk Türk'ün Ayla Algan olduğunu hatırlatan Demir sözlerine şöyle devam etti

"O insanın beni Fransa’dan kopartıp ‘Ergün benim okulumda ders ver’ demesi benim hayatımda gerçekten alabileceğim en güzel ödülerden bir tanesiydi. O bana çok büyük bir faktör oldu yani benim niyetim ABD’ye gitmekti ve kariyerimi sürdürmek niyetindeydim. Allah’a ısmarladık demeye gittiğimde Ayla Algan’a ‘Ya sen nereye gidiyorsun Ergün, ABD uçmuyor yerinde, senden rica ediyorum, benim okulumda gel bize biraz ders ver' dedi. Toplam 8 haftalık bir dersti ama uzadıkça uzadı. O sırada ise dizi teklifi geldi ‘Hacı’ dizisinde oynadım, bir dizi daha geldi derken ‘Binbir Gece’ serüveni başladı. Eğer Ayla Algan bana ‘sana hakkımı helal ediyorum, hayırlı yolculuklar’ deseydi ben şuan beklide ABD’de benzinci olacaktım çünkü aradığımı bulamamış olacaktım."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi 
Ülkesinin Arjantin’de her fırsatta tanıttığını belirten Demir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek ücretsiz olarak kültür elçiliği görevini yapabileceğini söyledi. Demir, "Sayın Cumhurbaşkanım Arjantin’de 17 aydır gururumla bütün kalbimle ülkemizin bütün Güney Amerika’daki büyükelçilerinden daha iyi elçilik yaptım. Arjantin'deki röportajlarda ülkemin ne kadar çok sevdiğimi ve sevilmeye layık olduğunu anlattım. Eğer Güney Amerika’da herhangi bir projeniz olursa elçilik babında tek bir Türk Lirası sizden talep etmeyerek ülkeme hizmet etmek istediğimi söylemek isterim" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler