"Devlet tiyatroları kapatılmayacak!"

  Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Günay, görevde bulunduğu 5 yıl boyunca kültür ve turizm alanında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Herkesin bir formülde anlaşmasının kolay olmadığını ifade eden Günay, bale ve halk oyun

"Devlet tiyatroları kapatılmayacak!"

 

 Basın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Günay, görevde bulunduğu 5 yıl boyunca kültür ve turizm alanında yaşanan gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

 

Herkesin bir formülde anlaşmasının kolay olmadığını ifade eden Günay, bale ve halk oyunları gibi bazı alanlardaki sanatçıların verimli çalışmasının yaşa bağlı bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'de memurluk mevzuatının, emeklilik yaşını 60-65 öngördüğünü ve bu nedenle söz konusu alanlarda daha erken, daha özel bir erken emeklilik sistemine ihtiyaç duyulduğunu belirten Günay, ''Buna örnek ayrı bir model yok Türkiye'de.

İkincisi tiyatro alanında, operada, senfonilerde ayda bir, yılda 5 konsere çıkıp öteki zamanları boşta veya özel çalışmalarla geçirenler var. Bir de her etkinlikte sahne alanlar var. Bunlar arasında da performansa dayalı bir destekleme yöntemi bulmak lazım'' diye konuştu.

 Bu konuların uzun zamandır konuşulduğuna dikkati çeken Günay, çalışmaların devam ettiğini söyledi.

 

''Sayın Başbakan, geçen yıl şehir tiyatroları bağlamında tiyatrolarla ilgili tartışmayı gündeme getirdikten sonra bu mevzuat arayışı başlamadı'' diyen Günay, şunları kaydetti:

 

''Ben 2009'da Tiyatro Dergisi'ne tıpkı şimdi söylediklerimden daha radikal şeyler söyledim. Bu alanda yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğuna ilişkin. Ama zaman zaman kurumların itirazları, zaman zaman başka gündem maddeleri önümüze geçti. Bu yıl içinde hem sanatı geriletmeyen hem sanatçıyı mağdur etmeyen hem de bu kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayan bir model bulmaya, bunu yasalaştırmaya çalışacağız. Bitmiş bir çalışma var mı, hayır yok. Üzerinde çalıştığımız bazı modeller var. Biraz daha olgunlaşınca hem Bakanlar Kurulu'na sunacağım hem de sizinle paylaşmaya çalışacağım.

Tiyatro özelinde bütün sanat birimlerinin genelinde daha performansa dayalı daha verimli bir sistem kurulması ihtiyacı yıllardan beri bizim bakanlığımızda konuşula gelir. Benden önce de birçok bakan arkadaşım çalışmalar yaptı ama hiçbirisi ortaya bir sonuç çıkaramadı. Umarım bizim dönemimizde çıkar. Korkarım çıkmaya da bilir''''

 

DEVLET TİYATROLARI SİSTEMİ SÜRDÜRÜLECEK

 

Sanatçılarla da görüştüğünü bildiren Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda görevli birçok yöneticinin de sanatçı olduğunu onlarla da istişarelerde bulunduklarını söyledi.

 

Bu konudaki yakınmaların, söz konusu sanat alanlarından da yükseldiğine işaret eden Günay, şöyle konuştu:

 

''Bu modelin, devlet destekli sanat kurumları modelinin, daha verimli, daha çağa uygun, Avrupa normlarına uygun duruma gelmesi konusundaki talep bizim dışımızdan da kaynaklanıyor. Biz de bu konuda bir çalışma sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde umarız bir sonuca vardırırız. Bunun çok da yılan hikayesine dönüşmemesi gerekir.

 

TRT'de böyle bir emeklilik modeli uygulandı. Bizim de bunun altına düşmeyecek bir modeli bulmamız gerekiyor devletteki eşitlik anlayışı çerçevesinde. Onun bir mali portresi var. O mali portreye Maliye Bakanlığı'nın evet demesi gerekiyor.

 Madem ki ben kamu olarak sanata kaynak ayırıyorum, bunu en verimli şekilde kullanma sorumluluğu taşıyoruz. Devlet tiyatroları sistemi sürüyor ve sürecektir. 1948'de kuruldu devlet tiyatroları, 2003'e kadar 25 sahne açılmış Türkiye'de, 2008'den bugüne de 25 sahne ben açtım.

 Bunu yapmış olan bir anlayış tiyatrodan vazgeçer mi? Eskiden sadece Ankara'nın, İstanbul'un özel tiyatrolarına destek veriliyordu. Şimdi Anadolu'da birçok yerde tiyatro bulup destek vermeye çalışıyoruz. Bu ay içinde bu yılki özel tiyatro desteğimiz olan 4 milyon lirayı dağıtacağız. Bu rakam 2008'de 1,5 milyondu.''

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler