Dersim ayaklanmasında Trabzon'un önemi

 Türkiye Cumhuriyetinin henüz yeni kurulduğu dönemlerde Cumhuriyetin o dönem en büyük isyanlarından bir tanesi olan Dersim ayaklanmasında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Trabzon gezisinde bulunmaktaydı.Şuan yeri Atatürk Köşkü olarak bilinen köşkte yapmış

Dersim ayaklanmasında Trabzon'un önemi

 

Türkiye Cumhuriyetinin henüz yeni kurulduğu dönemlerde Cumhuriyetin o dönem en büyük isyanlarından bir tanesi olan Dersim ayaklanmasında Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk Trabzon gezisinde bulunmaktaydı.

Şuan yeri Atatürk Köşkü olarak bilinen köşkte yapmış olduğu ziyaretin yorgunluğu gidermeye çalışan Başkomutan’a Ankara’dan telefon gelir ve şuan ki adı 4 Ocak 1936’da Tunceli olarak değiştirilen Dersim ayaklanmasının bildiren bir görüşmeyi dönemin Başbakanı İsmet İnönü’den alır.

Başkomutan yanında bulunanlardan Dersim’in ayrıntılı haritasını ister ve tarihe acı bir başlık olarak atılan Dersim isyanın ilk askeri hareketlenmesini Trabzon’dan başlatmış olur.

Bugün Başkomutan ve Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal’in o dönen askerlere nasıl bir emir verdiği bilinmez ama üzerinde çalıştığı o tarihi harita kendi eliyle ve kendi kalemiyle işaretlemiş olduğu biçimiyle Trabzon Atatürk Köşkü müzesinde ziyarete gelenlere gösterilmektedir.  

 

ic.20121002100734.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat