Çanakkale'de 18+ isyanı!

Çanakkale'de şanlı destanı konu edinen Çanakkale Yolun Sonu filmine Almanya ve Avusturya'da +18 yas sınırı getirilmesi büyük tepkilere neden oldu. Filmi izlemek isteyen Türkler anlamsız sınırlandırmaya öfke saçıyor'Çanakkale: Yolun Sonu', geçtiğimiz cuma

Çanakkale'de 18+ isyanı!

Çanakkale'de şanlı destanı konu edinen Çanakkale Yolun Sonu filmine Almanya ve Avusturya'da +18 yas sınırı getirilmesi büyük tepkilere neden oldu. Filmi izlemek isteyen Türkler anlamsız sınırlandırmaya öfke saçıyor

'Çanakkale: Yolun Sonu', geçtiğimiz cuma günü Türkiye ile aralarında Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika, İsveç, İsviçre'nin de aralarında bulunduğu 19 Avrupa ülkesinde gösterime girdi. Kemal Uzun'un yönettiği, Gürkan Uygun, Umut Kurt, Berrak Tüzünataç ve Mahir Günşıray başrollerini paylaştığı 'Çanakale: Yolun Sonu', Çanakkale Savaşı'nda kardeşi 'Hasan'ı korumak için cepheye giden keskin nişancı 'Muhsin'in yaşadıklarını hikâye ediniyor. Çanakkale Savaşı'nda yaşananları tüm çarpıcılığıyla beyazperdeye yansıtan filmin Almanya ve Avusturya'daki gösterimleri yaş sınırlaması nedeniyle sancılı başladı.
Türkiye'de '+7' yaş sınırlamasıyla gösterime giren 'Çanakkale: Yolun Sonu', Almanya ve Avusturya'da '+18', diğer Avrupa ülkelerinde ise '+12' yaş sınırlamasına tabii tutuldu.

YAPIMCIYA ŞİKÂYET YAĞDI
Almanya ve Avusturya'daki izleyiciler filmin ortak yapımcıları TT Film ve Fono Film'e uygulanan yaş sınırlaması nedeniyle şikâyet yağdırdılar. Filmi çocuklarına izlettiremediklerinden yakınan izleyiciler 'Bu yaş sınırlaması büyük haksızlık' paydasında buluştular. Gelen şikâyetler üzerine 'Çanakkale: Yolun Sonu'nun ortak yapımcısı Tolga Aydın, Almanya ve Avusturya'nın sinema denetleme kuruluna getirdikleri yaş sınırlamasına itiraz ettiler. Film, çarşamba günü bir kez daha iki ülkenin sinema denetleme kurulları tarafından yeniden değerlendirilecek.

Tolga Aydın, Almanya ve Avusturya'daki yaş sınırlamasıyla ilgili olarak şunları söyledi; "Çok üzgünüm. Filmimizin '+18' yaş sınırlamasına girmesini doğru bulmuyorum. Birçok Avrupa ülkesinde yaş sınırlaması '+12' ama Almanya ve Avusturya'da '+18'. Özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın çoğunlukta olduğu bu iki ülkede filmimize uygulanan yaş sınırının düşürülmesi için bütün çabayı göstereceğiz." 'Çanakkale: Yolun Sonu'nun Avrupa dağıtımını yapan Ali Fidan da yaptığı açıklamada "Almanya'da birçok aile çocuklarının sinemaya alınmaması nedeniyle işletmecilerle kavga ettiği için polislik oldu" dedi. Fidan, daha önce 'Fetih 1453' ve 'Kurtlar Vadisi' serisinin filmlerinin de '+18' yaş sınıra tabii tutulduğunu,Türk filmi olmayan benzer filmlere en fazla '+16' yaş sınırlaması getirildiğini söyleyerek 'Testere'nin yaş sınırlamasının '+16' olmasından örnek verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Kültür/sanat